Stop pesterijen en geweld op het werk!

18/12/2024 - 15u

Op 25 november was er de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. De ACLVB herinnert eraan dat je niet alleen staat en dat er maatregelen bestaan om je te beschermen.

Geweld tegen vrouwen is nog alomtegenwoordig en treft zowel de samenleving als de werkvloer. In België heeft recente vooruitgang in de wetgeving de strijd tegen discriminatie versterkt, met name door de compensatie voor slachtoffers te verbeteren, nieuwe vormen van discriminatie te erkennen en de terminologie te moderniseren om juridische procedures te verduidelijken. Deze maatregelen zijn ook bedoeld om bescherming te bieden tegen represailles bij het melden van geweld of intimidatie.

De ratificatie door België van Conventie 190 van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) betekent een belangrijke stap in de richting van een werkomgeving die vrij is van geweld en pesterijen, met inbegrip van gendergerelateerd geweld en intimidatie. Niettemin blijft discriminatie op basis van geslacht, afkomst of seksuele geaardheid op veel werkplekken bestaan.
 

Een einde maken aan seksisme en intimidatie

Seksisme wordt maar al te vaak gebagatelliseerd onder het mom van humor, in de vorm van ongepaste grappen of opmerkingen over het privéleven. Dergelijk gedrag kan makkelijk ontaarden in intimidatie: ongepaste sms'jes, indringende blikken, ongewenste gebaren, zelfs fysiek of seksueel geweld. Voor slachtoffers is het doorbreken van de stilte een moeilijke maar cruciale stap.
 

Hoe reageren als slachtoffer?

  • Reageer en stel grenzen: laat duidelijk merken dat je het niet eens bent met seksistisch gedrag
  • Zoek bondgenoten: praat met collega's of neem contact op met iemand die je vertrouwt
  • Vraag om hulp: vakbondsafgevaardigden kunnen je advies geven en namens jou optreden
     

Wettelijke bepalingen en procedures

De wet definieert seksuele intimidatie als elk ongewenst gedrag met een seksuele connotatie dat de waardigheid ondermijnt en een intimiderende of vijandige omgeving creëert. Als je slachtoffer bent op het werk, heb je twee opties onder de psychosociale procedure:

  • Informele interventie: deze aanpak is erop gericht het probleem op te lossen door middel van een gesprek, vaak met de hulp van een ondersteunend persoon of  een preventieadviseur psychosociale aspecten. In dit stadium wordt geen formeel dossier bijgehouden, maar deze aanpak kan bemiddeling met de betrokken partijen inhouden.
  • Formele interventie: je kan ook beslissen om onmiddellijk beroep te doen op de formele interventie zonder eerst de informele interventie te doorlopen of wanneer de informele interventie niks oplevert. Je start dan een formele procedure op met de preventieadviseur psychosociale aspecten. Die zal de situatie analyseren en passende maatregelen aanbevelen aan de werkgever. In dit stadium ben je beschermd tegen elke nadelige actie van de werkgever, behalve in geval van misbruik van de procedure.
     

Collectieve ondersteuning

ACLVB-afgevaardigden spelen een essentiële rol. Ze zorgen ervoor dat individuele gevallen van geweld of pesterijen worden aangepakt, terwijl ze structurele tekortkomingen aan het licht brengen. Hun collectieve actie helpt het welzijn van iedereen op de werkplek te verbeteren. Je staat er niet alleen voor: de ACLVB-afgevaardigden zijn er om naar
je te luisteren, je te adviseren en je te steunen. Samen kunnen we een veilige en respectvolle werkomgeving voor iedereen garanderen.
 

Acties van de ACLVB

Tijdens de week van 25 november nam onze Nationaal Secretaris Katrien Allaert deel aan een aantal acties over het hele land. Daarmee wilde de ACLVB eraan herinneren hoe belangrijk het is om alle vormen van geweld op de werkvloer te bestrijden. Ze wees erop dat de Liberale Vakbond elke dag blijft werken aan een veilige en respectvolle  werkomgeving waar iedereen zich gewaardeerd voelt, ongeacht geslacht of functie.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart