“In this world nothing can be said to be certain, except death and taxes”, schreef Benjamin Franklin al in de 18de eeuw. Dat wil niet zeggen dat we met z’n allen graag belasting betalen, maar het is nu eenmaal de prijs die we betalen voor beschaving.
De personenbelasting onder de loep
Sinds de zesde staatshervorming en de bijhorende versnipperde bevoegdheden is de personenbelasting in ons land een kluwen geworden. En ook de vastgoedfiscaliteit is allesbehalve eenvoudig te ontwarren voor de Belg met de spreekwoordelijke baksteen in de maag.
Jaar na jaar verandert het belastingformulier, en telkens komen er nieuwe codes bij. Raak daar maar eens wijs uit! Maar ik maak me geen zorgen; ik ga gewoon naar de
ACLVB waar ze de aangifte voor mij invullen.
De ACLVB staat voor je klaar
Hier kan de ACLVB voor jou het verschil maken. Heb je vragen over hoe je correct je belastingaangifte moet invullen of ga je niet akkoord met je aanslagbiljet, dan kan je bij ons terecht. Maar ook andere vragen die verband houden met de personenbelasting kunnen in een individueel onderhoud met ons worden besproken. Wij staan je bij met fiscaal advies op maat van jouw situatie.
Mijn ex-man en ik voeden onze dochter van 16 op in co-ouderschap. Maandelijks stort hij daarvoor onderhoudsgeld op mijn rekening. Bij de Liberale Vakbond hebben ze me erop gewezen dat er voor onze dochter een belastingaangifte moet worden ingediend en dat ik het aangifteformulier hoor aan te vragen bij mijn lokaal belastingkantoor. Goed om weten, want dat formulier kregen we niet automatisch toegestuurd.
Wat kan de ACLVB voor jou doen?
We staan je bij door:
- een antwoord te geven op basisvragen rond fiscaliteit
- begeleiding bij het invullen van je belastingaangifte
- algemene informatie over de woonfiscaliteit en de toepassing ervan
- inlichtingen voor een eenvoudige bruto-netto-berekening
- ondersteuning bij het indienen van een bezwaarschrift
Is de vakbond wel iets voor jou?
Doe de test en win een overnachting voor twee personen in een luxe hotel in de Ardennen.
FAQ
Het hebben van kinderen kan je belastingfactuur bepalen. Waarom? Sowieso geniet elke belastingplichtige van een belastingvrije som, wat betekent dat een deel van je inkomen aan belastingen ontsnapt. Heb je een of meer kinderen in je gezin? Dan geniet je bovenop de belastingvrije som nog van een toeslag voor kinderlast. Hoe meer kinderen, hoe groter de toeslag en hoe minder belastingen je moet betalen.
Je kinderen zijn evenwel niet automatisch ten laste. Hiervoor wordt steeds gekeken naar de situatie op 1 januari van het aanslagjaar. Is je baby geboren op 31 december, dan mag je je kindje voor het hele jaar nog ten laste nemen. Is je baby geboren op 3 januari, dan heb je ‘fiscaal’ minder geluk.
Om ten laste te kunnen zijn, mag je kind ook maar beperkte bestaansmiddelen genieten. De berekening is niet altijd eenvoudig, zeker bij samenloop van een studentenjob of onderhoudsuitkeringen. De ACLVB kan nakijken wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn van de studentenjob van je kind op jouw fiscale situatie.
Elk jaar valt een aanslagbiljet van onroerende voorheffing in je brievenbus. Maar word je nogmaals belast op je gezinswoning via de jaarlijkse belastingaangifte? Dat is gelukkig niet het geval. De gezinswoning, dit is het huis of het appartement waarin je met je gezin woont, wordt niet extra belast.
Van welke belastingvoordelen je kan genieten voor je eigen woning, blijft een moeilijk vraag, zelfs nu de belastingaangifte is geregionaliseerd. Voortaan heb je immers een Vlaamse, Waalse of Brusselse aangifte afhankelijk van je fiscale woonplaats op 1 januari van het aanslagjaar.
Vlaanderen kent zijn woonbonus, Wallonië zijn chèque habitat en Brussel zijn verlaagde registratierechten. Maar de voordelen voor andere, ’oudere’ leningen blijven vaak nog bestaan. Hulp nodig bij het invullen van vak IX van je belastingaangifte? Kom bij ons langs, wij helpen je bij het ontrafelen van de diverse wooncodes.
Op een aanslagbiljet kan je lezen hoeveel belastingen je nog moet betalen, of beter: hoeveel je zal terugkrijgen van de fiscus. Meestal krijg je je aanslagbiljet ergens tussen november en juni het volgende jaar.
Ga je niet akkoord met de aanslag van de belastingadministratie, omdat er bijvoorbeeld een belastingvermindering ontbreekt waarop je recht hebt, dan kan je schriftelijk bezwaar aantekenen. Hiervoor heb je zes maanden de tijd (vanaf de derde werkdag volgend op de verzendingsdatum die op het aanslagbiljet staat).
Stel dat de termijn van het normale bezwaarschrift is verstreken, dan kan je in een aantal specifieke situaties een ambtshalve ontheffing aanvragen. Zowel bij een bezwaarschrift als bij een ambtshalve ontheffing zet de ACLVB je graag op het goede spoor.
Wil jij ook werk maken van jouw fiscaliteit?
De ACLVB staat altijd voor je klaar met persoonlijk advies op maat van jouw situatie.
Word lid