Woon je in België, maar werk je in Nederland, Luxemburg of Frankrijk en keer je minstens één keer per week terug naar je woonplaats? Of woon je in een van deze landen en werk je in België, en ga je minstens één keer per week naar huis? Dan val jij onder het statuut van grensarbeider.
Wonen in België en werken in Nederland, Frankrijk of Luxemburg – en omgekeerd
Er verandert heel wat voor wie onder dit statuut valt. Of je nu in België woont en in Nederland, Luxemburg of Frankrijk werkt, of omgekeerd: de ACLVB is er om je te helpen. Wij kunnen je informeren over de regels en over jouw rechten als grensarbeider, en je gepast advies geven op maat van je situatie.
Als grensarbeider had ik een aantal problemen met de berekening van de personenbelasting in Nederland. De ACLVB Dienst Grensarbeiders heeft mij geholpen om via bezwaarschrift dit probleem op te lossen.
Wat verandert er voor mij als grensarbeider?
In principe is de regelgeving van het land waarin je werkt op jou van toepassing. Als grensarbeider moet je dus rekening houden met de wetgeving van je ‘werkland’ - en die verschilt in veel gevallen erg van de wetgeving in je ‘woonland’.
Wetgevingen omtrent grensarbeid kunnen verschillen op het gebied van:
- Arbeidswetgeving
- Kinderbijslag
- Ziekteverzekering
- Werkloosheid
- Fiscaliteit
- Pensioen
Tijdens een gesprek op het kantoor ACLVB Lanaken bleek dat ik als Nederlandse werkneemster in België ook recht had op studietoelagen van België. Na invulling van de noodzakelijke formulieren heb ik deze toelagen ontvangen.
Wat kan de ACLVB voor jou doen?
De ACLVB beantwoordt graag jouw vragen over grensarbeid
Geraak je niet onmiddellijk wegwijs in deze materie en blijf je met veel vragen zitten? Dan helpt de ACLVB jou hierbij. Samen zoeken we naar de juiste antwoorden en oplossingen. Je kan hiervoor best een afspraak maken met onze gespecialiseerde ACLVB-medewerkers. Hieronder vind je de contactgegevens per zone:
- Zone West Vlaanderen: nathalie.vantorre@aclvb.be (tel. 051/79.22.00)
- Zone Regio Gent: regio.gent@aclvb.be (tel. 09/396.75.00)
- Zone Waas en Dender: maarten.viaene@aclvb.be en wim.peeters@aclvb.be (tel. 03/375.57.00)
- Zone Antwerpen Metropool: antwerpen@aclvb.be (tel. 03/375.64.60)
- Zone Mechelen-Rupel-Kempen: iris.verdonck@aclvb.be (tel. 015/79.34.00)
- Zone Limburg: limburg@aclvb.be (tel. 089/39.93.70)
- Zone West Vlaanderen: johan.vermeesch@aclvb.be (tel. 051/79.22.00)
Is de vakbond wel iets voor jou?
Doe de test en win een overnachting voor twee personen in een luxe hotel in de Ardennen.
FAQ
Je betaalt belastingen in het land waar je werkt. Als je in België woont en in Nederland werkt, dan moet je dus langs de Nederlandse fiscus passeren. Wel moet er ook een aangifte gedaan worden in België omdat je nog gemeentebelasting verschuldigd bent. Omgekeerd, als je in Nederland woont en in België werkt, moet je in België je belastingen aangeven.
Het aantal vakantiedagen waarop je recht hebt, is afhankelijk van het arbeidsrecht van het land waar je werkt. Voor een voltijdse tewerkstelling heb je zowel in Nederland als in België recht op 20 dagen wettelijke vakantie.
In principe betaal je sociale bijdragen in het land waar je werkt. Toch zijn hier enkele uitzonderingen mogelijk. Hiervoor kan je verder contact opnemen met de ACLVB.
Wil jij ook werk maken van jouw rechten als grensarbeider?
De ACLVB staat altijd voor je klaar met persoonlijk advies op maat van jouw situatie.
Word lid