aclvb-banner_mobiliteit-1.jpg

Wij maken ook werk van jouw mobiliteit

Mobiliteit neemt de laatste jaren flink toe in belang. In België staat de auto nog steeds centraal, maar onze wegen worden wel drukker en we staan vaker in de file. Op korte termijn verwachten we hier geen beterschap in, integendeel: we kunnen nog meer gereden kilometers op onze wegen verwachten.

570x420_0008_mobiliteit-2018_09_26_8217.jpg

Mobiliteit in beweging

Ondertussen zien we echter ook veel vernieuwing op het vlak van mobiliteit, waaronder het combineren van verschillende soorten vervoer en de opkomst van verschillende deelsystemen. Verder bestaan er ook steeds meer voordelen en vergoedingen, zoals de fietsvergoeding, die alternatieven promoten.

Bedachtzamer omgaan met mobiliteit

We zoeken met z’n allen steeds meer naar alternatieven op maat van onze eigen situatie. “Welke opties zijn er en zijn deze opties interessant voor mij? Wat komt er allemaal bij kijken? Kan ik op een mobiliteitsvergoeding rekenen?”. Bij de ACLVB willen we jou als lid wegwijs maken in het steeds groter wordende aanbod en de complexiteit ervan. Dit doen we door als eerstelijnsdienstverlening op te treden en je in een vertrouwde omgeving te helpen; door je vragen te beantwoorden of je naar de juiste instantie door te verwijzen. 

Ik wist niet dat autodelen zo gemakkelijk was. Samen met een expert van de ACLVB bekeek ik de verschillende mogelijkheden, en nu maak ik af en toe gebruik van autodelen vlak bij mijn woonplaats. Dat heeft me financieel ook al wat voordeel opgeleverd.

Mohammed, 55 jaar
570x420_0009_mobiliteit-2018_09_26_8010.jpg

Advies op jouw maat

Omdat je als werknemer met andere vragen zit dan als werkzoekende, zoals ook jongeren met andere vragen zitten dan vijfenzestigplussers, geven we steeds advies op jouw maat. We helpen je immers individueel op weg! Heb je een vraag of zit je met een probleem, of wil je gewoon wat informatie inwinnen omtrent mobiliteit, spring dan gauw eens binnen in een van onze ACLVB-kantoren.

 

Pas afgestudeerd en een eerste job. Mijn werkgever bood me een bedrijfswagen aan, maar ik vroeg me af of dit wel de meest ideale oplossing zou zijn voor mijn woon-werkverplaatsing. Mijn werkplaats is immers gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Samen met een expert van de ACLVB bekeek ik de verschillende mogelijkheden en alle voor- en nadelen.

Arne, 26 jaar

Wat kan de ACLVB voor jou doen?

Wij kunnen je helpen op verschillende vlakken:

Werknemers kunnen bij ons terecht voor…

  • Vragen rond de wettelijke en vrijwillige vergoedingen en tegemoetkomingen van de werkgever voor woon-werkverkeer, zoals terugbetalingen voor woon-werkverkeer met openbaar vervoer, fietsvergoedingen…
  • Vragen rond bedrijfswagens: waar hou je best rekening mee als je er een mag kiezen? Hoe zit dat nu met het voordeel alle aard? Wat is het belang van een car policy? Kunnen cash for cars en een mobiliteitsbudget voor mij interessant zijn?
  • Wat zijn de alternatieven voor de auto bij woon-werkverkeer en welke voordelen zijn hier aan gekoppeld? Zo zijn bedrijfsfietsen niet alleen handig, ze zijn ook fiscaal aantrekkelijk! En wist je dat ook carpoolen georganiseerd door de werkgever op fiscale voordelen kan rekenen?

 

Werkzoekenden kunnen bij ons terecht voor…

  • Vragen rond het voordelig verplaatsen bij sollicitaties met de trein.
  • Vragen rond tegemoetkomingen voor werkzoekenden die een beroepsopleiding volgen bij de VDAB/Actiris en zich moeten verplaatsen.

 

Senioren en minder mobielen kunnen bij ons terecht voor…

  • Vragen rond voordelen en voorzieningen bij het openbaar vervoer voor senioren en minder mobielen, van voordelige tickets tot assistentie.
  • Vragen rond waar je als oudere persoon verkeersopfrissing of fietslessen kan volgen.
  • Vragen rond Minder Mobielen Centrales voor mensen die zich af en toe naar de dokter, winkel of familie willen verplaatsen maar zelf niet zo mobiel meer zijn.

 

Alle leden kunnen bij ons terecht voor…

  • Vragen over hoeveel je wagen je eigenlijk kost en handige tools om dit te berekenen.
  • Vragen over tarieven en voordelen van de Lijn/TEC en de NMBS op maat van jouw verplaatsingsgedrag.
  • Vragen over autodelen en fietsdelen: is het ook interessant voor jou? Welke formule past het beste bij jou?
  • Vragen over premies voor de aankoop van milieuvriendelijke wagens.
  • Vragen over lokale emissiezones.

Is de vakbond wel iets voor jou?

Doe de test en win een overnachting voor twee personen in een luxe hotel in de Ardennen.

FAQ

Kan mijn werkgever voorwaarden verbinden aan het geven van een fietsvergoeding?

Ja, dat kan. De fietsvergoeding is immers een kilometervergoeding die niet wettelijk verplicht is. Het is een vrijwillige tegemoetkoming van de werkgever, die er dan ook een aantal voorwaarden aan kan verbinden. Zo kan hij de toekenning slechts verlenen vanaf een minimale gefietste afstand of vanaf een minimum van fietsverplaatsingen per week of maand. De werkgever mag ook de hoogte bepalen van de fietsvergoeding. Vaak wordt dit alles vastgelegd in een CAO op sectoraal- of bedrijfsniveau waarin je de geldende regels kan nalezen.

Ik volg als werkzoekende een erkende beroepsopleiding bij de VDAB. Moet ik mijn verplaatsingen zelf betalen?

Als je als werkzoekende een door de VDAB erkende opleiding, studie of stage volgt, wordt je vervoer van en naar het opleidingscentrum terugbetaald. Het voordeel is afhankelijk van je vervoerswijze. Je reist bijvoorbeeld gratis met de bus of tram van de Lijn via een (maand)abonnement, bij andere vervoersmiddelen krijg je een kilometervergoeding van € 0,15/km. Dit alles kan je aanvragen bij de administratievan het opleidingscentrum.

Ik rij weinig met de auto, zou het dan interessant zijn om mijn auto weg te doen?

Het is en blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, maar uit cijfers blijkt dat hoe minder kilometers je aflegt met je auto, hoe groter het financiële voordeel wordt om voor je verplaatsingen een beroep te doen op alternatieven zoals autodelen, openbaar vervoer e.a. Bij een eigen auto heb je immers een groot aantal vaste (en variabele) kosten. Hou er wel rekening mee dat je auto inleveren gepaard gaat met iets meer organisatie en planwerk. 

Wil jij ook werk maken van jouw mobiliteit?

De ACLVB staat altijd voor je klaar met persoonlijk advies op maat van jouw situatie.

Word lid

Wij maken als vakbond ook werk van jouw ...

  • banners590x300_0009_digitaleondersteuning-2018_09_25_7800_1.jpg

    Digitale ondersteuning

    Heb jij het vaak moeilijk met alles wat het ons gemakkelijker zou moeten maken? Wij maken je wegwijs in de digitale wereld van vandaag. Zodat je niet meer het gevoel moet hebben dat je voortdurend verloren loopt. 

  • banners590x300_0003_rechtenplichtenhuurder-2018_09_18_7180_2.jpg

    Rechten als huurder of verhuurder

    Wie doet of moet wat? Wat zegt de wet en wat leert de praktijk? Als (ver)huurder van alles op de hoogte zijn, is niet altijd gemakkelijk. Onze experts helpen je verder en weten steeds waar jij aan het juiste adres bent. 

  • banners590x300_0002_samenlevingsvormen-2018_09_18_6850_1.jpg

    Samenlevingsvorm

    Klaar om samen de stap te zetten? Maar welke richting uit? Samenwonen? Feitelijk of wettelijk? Trouwen? Kopen of huren? Beslissingen met soms verregaande gevolgen. Maakt de fiscus het jullie niet altijd gemakkelijker, wij hopelijk wel.

  • banners590x300_0010_bijverdienste-2018_09_26_7902_1.jpg

    Bijverdienste

    Hoeveel mag je bijverdienen en wat brengt het op? Hou het gezond, zorg dat jij of je naasten uiteindelijk geen (te) hoge prijs betalen. Misschien brengt de perfecte bijverdienste meer op dan enkel geld? 

  • banners590x300_0000_successieerfenisrechten-2018_09_25_7457_1.jpg

    Erfenis

    Erfenis- en successierechten komen zelden ter sprake op een gepast moment. Dus staan we altijd voor je klaar. Ook als je proactief de verdeling van je nalatenschap wil bekijken. Beter vroeg dan nooit.

  • banners590x300_0007_grensarbeid-2018_09_18_7040_1.jpg

    Grensarbeid

    Grenzen zijn er om overschreden te worden. Of je nu naar het buitenland gaat werken, of vanuit het buitenland komt werken, wij weten waar de grens ligt tussen wat wel of niet in jouw voordeel speelt.

  • banners590x300_0004_premies-tegemoetkomingen-2018_09_25_7672_1.jpg

    Premies en tegemoetkomingen

    Je moet er de energie maar voor hebben, om uit te zoeken welke premies en tegemoetkomingen er allemaal zijn, letterlijk en figuurlijk! Bang van verandering? Misschien niet als je weet hoeveel steun je daarvoor kan krijgen. 

  • banners590x300_0006_loopbaan-2018_09_25_7361_1.jpg

    Loopbaan

    Wat met je toekomst? Twijfel je over wat je écht wil? Geld versus goesting. Nu versus later. Rustiger? Of net uitdagender? We gaan samen op zoek naar de juiste balans en brengen vaart in je loopbaan.

  • banners590x300_0008_fiscaliteit-2018_09_26_8120_1.jpg

    Fiscaliteit

    Is het aangeven van je belastingen voor jou een zware belasting? Wij kunnen je helpen met het correct invullen van je belastingbrief en andere fiscale administratie. Als echte Belg wil je immers nooit te veel betalen.