Wil je eindelijk je grote droom opstarten als zelfstandige in bijberoep? Of wil je graag een appeltje voor de dorst bij elkaar sparen? Wat de reden ook is, zorg er altijd voor dat je op een gezonde manier omgaat met je bijverdienste. Zo ben je er zeker van dat jij of je familie uiteindelijk geen té hoge prijs betaalt.
De complexiteit rond bijverdienen
Je wil wat extra geld bijverdienen, je wil je creativiteit opsplitsen over twee jobs, je hebt een hobby waar je munt uit zou kunnen slaan, je wil uittesten of zelfstandige in bijberoep iets voor jou is zonder het vangnet van je arbeidscontract te verliezen… Er zijn veel redenen waarom mensen bovenop hun hoofdactiviteit iets willen bijverdienen. Meer zelfs, het lijkt een nieuwe trend te zijn. Nog nooit startten zo veel zelfstandigen in bijberoep, flexi-jobs zijn in opmars en er wordt al gretig gebruikgemaakt van de nieuwe deeleconomie. Maar met alle nieuwe mogelijkheden neemt ook de complexiteit toe.
Aangezien ik enige tijd geleden met pensioen ging, maar me nog fit voelde en mijn pensioen wel wat aanvulling kon gebruiken, wilde ik iets gaan bijverdienen. Bij de ACLVB heb ik de nodige hulp gekregen om ervoor te zorgen dat ik er financieel zoveel mogelijk aan overhoud. Nu kan ik me concentreren op mijn nieuwe job zonder schrik voor de gevolgen.
Bijverdienen… Hoe begin je daaraan?
Je hebt je keuze gemaakt en beslist om iets bij te verdienen. Maar hoe kies je tussen alle mogelijkheden wat het beste is? De informatie omtrent bijverdienen is vaak zeer gefragmenteerd en onvolledig. De Liberale Vakbond wil je daarom bijstaan en je een 'eerste hulp' aanbieden, zodat je over de nodige kennis beschikt om te kunnen starten met je bijverdienste. Aan jou om daar concreet mee aan de slag te gaan!
Als 55-plusser wilde ik graag de werklast wat minderen en 4/5 gaan werken. Ik wilde de vrijgekomen tijd gebruiken om meer tijd te hebben voor mijn zelfstandige activiteit in bijberoep. Gelukkig had de ACLVB me tijdig gewaarschuwd over de cumulatieregels tussen de RVA-uitkering waar ik op rekende en mijn extra inkomsten. Anders stonden mij nog grote en onaangename verrassingen te wachten.
Wat kan de ACLVB voor jou doen?
We begeleiden je bij je eerste stappen door:
- het verstrekken van basisinformatie over de regelgeving bij een flexi-job, onbelast bijverdienen, het bijverdienen met een sociale uitkering (toegelaten arbeid), vrijwilligerswerk en het werken als zelfstandige in bijberoep.
- het beantwoorden van je specifieke vragen: kan en mag ik dit in mijn situatie?, wat zijn mijn rechten en plichten?, wat is de impact op mijn socialezekerheidsrechten?
- je door te verwijzen naar bevoegde instanties zoals een boekhouder, een sociaal verzekeringsfonds, een notaris…
Is de vakbond wel iets voor jou?
Doe de test en win een overnachting voor twee personen in een luxe hotel in de Ardennen.
FAQ
Er zijn in België verschillende mogelijkheden rond bijverdienen, met elk hun specifieke regels. Eerst en vooral lijkt het belangrijk om te bepalen wat je zou willen doen. Zo is een flexi-job momenteel nog maar in een paar sectoren mogelijk, zoals bijvoorbeeld de horeca. Als zelfstandige in bijberoep kan je dan weer makkelijk van je hobby een bijverdienste maken. Maar er bestaan nog andere mogelijkheden. Zo kan je binnenkort misschien tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen, maar ook hier is dit slechts binnen een beperkt kader mogelijk.
Verder kan ook je hoofdactiviteit een invloed hebben. Elk statuut (gepensioneerde, werknemer, zelfstandige, werkloze…) kent immers andere gevolgen en regels.
Aan de slag als zelfstandige in bijberoep… Het geeft je niet alleen de mogelijkheid tot bijverdienen; het kan ook een goede manier zijn om voorzichtig als zelfstandige te starten zonder de voordelen als werknemer te verliezen. Let wel op, want het is verleidelijk om je enkel bezig te houden met wat je precies gaat doen als zelfstandige, maar er zijn veel regels waarmee je rekening moet houden. Wij kunnen je voorafgaand advies geven, zoals waar je je zaak moet registreren, welke aansluitingen nodig/nuttig zijn of waar je met specifieke vragen terechtkan. Ook kunnen we helpen om de kosten in kaart te brengen waarmee je rekening moet houden.
Een flexi-job geeft ook sociale rechten. Zo wordt samen met het loon al vakantiegeld uitbetaald. Maar verder kan je er ook meer pensioen door krijgen of een hogere uitkering wanneer je ziek wordt. Wij kunnen berekenen wat dat concreet voor jou betekent.
Er bestaat al enkele jaren een fiscale regelingvoor prestaties via de (erkende) deeleconomie. Bijverdienen voor het verenigingswerk en de occasionele diensten aan burgers zijn nieuwe mogelijkheden. De activiteiten die kunnen worden uitgeoefend zijn wel beperkt. We kunnen alvast voor je nakijken of jouw idee werd opgenomen in de lijst en voldoet aan de voorgestelde regels.
Wil jij ook werk maken van jouw bijverdienste?
De ACLVB staat altijd voor je klaar met persoonlijk advies op maat van jouw situatie.
Word lid