banner-grootouderschapsverlof.jpg

Work-life balance werknemers verbeteren? ACLVB pleit onder meer voor invoering grootouderschapsverlof

08/05/2019 - 10u

Fulltime werknemer én fulltime mama of papa: geen evidente combinatie

Werk in combinatie met (jonge) kinderen, soms is het een heus huzarenstukje om alles georganiseerd te krijgen. De zogenaamde ‘spitsuurgeneratie’ (grofweg de 30-49-jarigen) ondervindt vaak de prangende dilemma’s tussen de zorg voor kinderen, hoge professionele verwachtingen en soms zelfs (al) de zorg voor ouderen. Dat laat zich ook merken in de piekende burn-outcijfers bij de generatie van 30-49-jarigen.

Onder meer het ouderschapsverlof en tijdskrediet zijn maatregelen die een antwoord trachten te bieden op deze problematiek. Maatregelen zoals deze, die de work-life balance van de werknemer versterken, zal de Liberale Vakbond steeds verdedigen en ondersteunen. Met het oog op de verkiezingen van 26 mei 2019 willen we echter nóg ambitieuzer zijn en verder gaan dan het huidige kader.

Een nieuwe generatie (jonge) grootouders op het werk

De Liberale Vakbond lanceert daarom een origineel voorstel: het gemotiveerd tijdskrediet zou ook moeten openstaan voor grootouders. De dag van vandaag is het vaak zo dat jonge ouders én hun ouders nog actief zijn op de arbeidsmarkt. De mensen worden verplicht om langer te werken en de loopbanen worden langer. Denk o.a. aan de optrekking van de pensioenleeftijd en de verstrenging van de diverse systemen van brugpensioen of SWT. Dit uit zich in België in een stijging van de werkgelegenheidsgraad van oudere werknemers (55-64 jaar). Volgens Eurostat is die gestegen van 26,8% in 2000 naar 51,6% in 2018. Dat betekent echter ook dat jonge ouders steeds minder familiale opvangmogelijkheden hebben, aangezien grootouders vaak zelf nog actief op de arbeidsmarkt zijn.

De ACLVB vindt het dan ook enorm belangrijk dat grootouders - zo zullen er immers meer en meer op de arbeidsmarkt verschijnen/blijven - ook in hun professionele bezigheden de zorg voor hun kleinkinderen kunnen inroepen om voor opvang te zorgen en tijdelijk hun arbeidsprestaties kunnen verminderen.

Wat wil de ACLVB hiermee bereiken?

De nog actieve grootouders zullen, dankzij het gemotiveerd tijdskrediet met motief kleinkind, hun arbeidsprestaties kunnen verminderen. Dat zou niet enkel de ouders toelaten om hun familiale leven beter in te delen, maar ook om hun saldo van gemotiveerd tijdskrediet niet onmiddellijk op te gebruiken. Bovendien zouden werkende grootouders aldus hun kleinkinderen meer kunnen zien en er een nauwere band mee kunnen opbouwen. Ten slotte kan ook enigszins de carrière van deze ‘werkende grootouders’ op een werkbare manier verlengd worden, indien zij de mogelijkheid krijgen om hun professionele loopbaan te blijven combineren met het af en toe bijspringen in de zorg voor de kleinkinderen.

Andere prioriteiten van de ACLVB om de work-life balance van werknemers te verbeteren zijn onder andere:

  • Versterken van het ouderschapsverlof: 6 maanden in plaats van de huidige 4 maanden en dit tot de leeftijd van 16 jaar in plaats van 12 jaar.
  • Versterken van het gemotiveerd tijdskrediet: een recht op gemotiveerd tijdskrediet in bedrijven met minder dan 11 werknemers + het voorzien van een vervangingsplicht.
  • Een eindeloopbaanbeleid dat oog heeft voor de werkbaarheid van werk: recht op landingsbanen vanaf 50/55 jaar + het voorzien van een vervangingsplicht.
Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart