ACLVB reageert op afschaffen van de jobbonus

25/09/2024 - 15u

“Tijd voor een ambitieus opleidings- en begeleidingsplan”

De aankondiging dat de Vlaamse regering de jobbonus wil afschaffen, roept vragen op over de prioriteiten van het Vlaamse tewerkstellingsbeleid. De ACLVB, bij monde van Vlaams Gewestsecretaris Filip Lemberechts, betreurt dat deze maatregel ooit werd ingevoerd, ondanks herhaalde waarschuwingen van vakbonden dat het geen structurele oplossing bood om mensen duurzaam aan het werk te zetten.
 

Een gemiste kans voor écht activeringsbeleid

“De jobbonus was van meet af aan geen duurzame maatregel”, aldus Filip Lemberechts. “Het kostte enorm veel geld zonder de juiste prikkels te bieden aan werknemers en werkgevers. Werkgevers werden niet aangemoedigd om hun werknemers correct te verlonen, terwijl werknemers die de bonus kregen, op lange termijn zelfs in de val konden lopen: wie meer verdient, verliest de jobbonus en komt uiteindelijk bedrogen uit.”

Lemberechts benadrukt dat de middelen veel beter besteed hadden kunnen worden aan flankerende maatregelen die wel de gewenste activeringsimpact hebben. “Investeren in mobiliteit, kinderopvang, en opleidingen zijn voorbeelden van maatregelen die mensen écht vooruithelpen op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het cruciaal dat werkzoekenden intensief en persoonlijk begeleid worden. De VDAB kan hier een belangrijke rol in spelen, maar dan moet er wel in geïnvesteerd worden.”
 

Tijd voor een ambitieus opleidings- en begeleidingsplan

Volgens Lemberechts is het hoog tijd dat de Vlaamse regering haar focus verlegt naar structurele maatregelen die een verschil maken.

“We roepen de nieuwe Vlaamse regering op om écht werk te maken van de belofte om van dit decennium een 'opleidingsboom' te maken. Zet volop in op het Vlaams opleidingsverlof en zorg ervoor dat mensen zich kunnen blijven ontwikkelen, zelfs wanneer ze aan het werk zijn.”

Daarnaast pleit ACLVB voor meer middelen voor de VDAB om werkzoekenden één-op-één te begeleiden naar duurzaam werk. “Als we de werkzaamheidsgraad écht willen verhogen, moeten we ambitieus durven zijn en investeren in langdurige oplossingen.”
 

Werkzoekenden verdienen beter

“Het afschaffen van de jobbonus is op zich geen slecht idee”, besluit Lemberechts. “Maar als dit enkel gebeurt om een andere belastingmaatregel te compenseren, zonder een duidelijk plan voor hoe we de werkzaamheidsgraad willen verhogen, dan missen we een kans. Vlaanderen heeft de instrumenten in handen om mensen écht aan het werk te krijgen. Het is nu aan de regering om die ambitie ook waar te maken.”

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart