“Grote uitdagingen vragen om grote verantwoordelijkheden”
Tijdens de formele ontmoeting werd aangegeven dat besparingen onvermijdelijk zullen zijn voor de komende jaren. Alle leden van de G10 deelden dezelfde zorg omtrent de socio-economische toestand, de budgettaire context en de klimaattransitie. ACLVB benadrukte dat het steeds ter beschikking zal staan om mee oplossingen uit te werken en draagvlak te creëren voor het uitwerken van de uitdagingen voor de nabije toekomst, met daarbij ook aandacht voor zij die even niet meer meekunnen in de maatschappij.
Pragmatische voorstellen voor de problemen van nu
De Liberale Vakbond zat, zoals steeds, met de nodige realiteitszin aan tafel en herhaalde voorstander te zijn van pragmatische oplossingen die een antwoord bieden op de problemen waar werknemers nu mee zitten. “Kijk naar de maaltijdcheques! Al jaren vragen wij om een terechte verhoging hiervan en vandaag staat het op de agenda van de nieuwe regering als koopkrachtmaatregel”, vertelt Truyens. “We zullen blijven discussiëren over grote thema’s als de wet van ’96, maar zolang daar geen duidelijkheid over is, willen we voorstellen doen waar mensen NU al mee geholpen zijn én waarmee sociale vooruitgang geboekt wordt.”
Medeverantwoordelijkheid als bindmiddel
Verder benadrukte Gert Truyens tijdens de bijeenkomst het belang van samenwerking en medeverantwoordelijkheid van werkgevers, werknemers en politiek. “Onlangs slaagden we er met de G10 in om een akkoord te sluiten rond het thema mobiliteit, een gevoelig onderwerp dat veel mensen dagelijks bezighoudt”, haalt Truyens aan als voorbeeld. In het akkoord waren voorstellen uitgewerkt voor de politiek, werkgevers en werknemers, waarbij de vakorganisaties ook zelf verantwoordelijkheid zullen opnemen. “Als iedereen verantwoordelijkheid opneemt, kan je zaken verwezenlijken”, besluit Truyens.
ACLVB wil met een heldere visie een constructieve bijdrage leveren aan de komende formatiegesprekken en een stabiele en rechtvaardige toekomst voor alle Belgen verzekeren.