Argenx is een biotechbedrijf actief in de ontwikkeling van geneesmiddelen en stelt in Zwijnaarde rechtstreeks meer dan 350 mensen te werk. Zoals in alle andere bedrijven, dienen zich sociale verkiezingen aan. De werkgever heeft sinds eind 2023 actief kandidaten ontmoedigd en afgelopen maandag ook één van hen op staande voet ontslagen. ACV bouw - industrie & energie (ACVBIE) eist de onmiddellijke re-integratie. Om deze eis te ondersteunen, roepen vakbonden op om op dinsdag 14 mei samen een protestactie te voeren aan de ingang van het bedrijf.
Op 19 december hield CEO Tim Van Hauwermeiren een personeelsvergadering waar hij er geen doekjes om wond: sociaal overleg zou volgens hem oubollig zijn en niet thuishoren in een wereldwijde onderneming. Het zou een doorn in zijn oog zijn dat vakbonden opstaan in zijn onderneming. “Elke werknemer is medeoprichter en - eigenaar”, beweert de CEO van 10 miljoen per jaar, wat hem de op één na best verdienende CEO in ons land van een beursgenoteerd bedrijf maakt. Enkele dagen voor de indiening van de kandidatenlijsten volgde opnieuw een e-mail naar het voltallige personeel met de oproep om zich vooral niet kandidaat te stellen. Desondanks stond één kandidaat voor ACV en één kandidaat voor ACLVB op.
Verschillende keren reikten de vakbonden de hand om tot een constructief overleg te komen, wat telkens geweigerd werd. Beide kandidaten werden door de CEO opgezocht en in een lang gesprek aangespoord hun kandidatuur in te trekken. Wanneer ze dit weigerden, veranderde de strategie van de directie opeens: affiches en flyers van de beide vakbonden werden systematisch verwijderd en het stembureau werd ingericht op een 10-tal minuten van de werkplek. De werkgever stuurde ook een bericht naar de werknemers om duidelijk te maken dat ze niet verplicht zijn om te gaan stemmen.
Ontslag ACV-kandidaat bij argenx
Op maandag 6 mei werd de ACV-kandidaat op staande voet ontslagen. Aangezien de wetgeving voorziet dat minimum twee afgevaardigden nodig zijn, betekent dit meteen dat er de komende vier jaar geen enkel sociaal overleg kan georganiseerd worden bij argenx. Dit om elke vorm van officieel sociaal overleg in de onderneming bewust in de kiem te smoren en al de werknemers duidelijk te maken dat wie wil opstaan voor de bezorgdheden van de collega’s, niet langer past in het bedrijf. Vanaf 13 mei vinden in duizenden ondernemingen sociale verkiezingen plaats. Constructief sociaal overleg draagt overal in de ondernemingen bij tot een betere arbeidsomgeving. Het monddood maken van sociaal overleg bij één van de kroonjuwelen van de Belgische biotech is een slechte zaak voor de werknemers van argenx.
De vakbonden hebben dan ook de re-integratie gevraagd van de ACV-afgevaardigde en rekenen op het gezond verstand van de directie om haar beslissing te herzien.
ACVBIE en ACLVB voeren daarom een protestactie op dinsdag 14 mei aan de gebouwen van argenx in Zwijnaarde (Industriepark 7) tussen 8u en 10u.