banner-betoging-16-september-2024.jpg

Duizenden werknemers betogen in Brussel om industriejobs in België te behouden

16/09/2024 - 11u

"Verhuizen? Niet met onze industrie!"

Vanmorgen betogen duizenden werknemers in Brussel om een duidelijk signaal te sturen naar de Belgische en Europese beleidsmakers: "Hou onze jobs hier!”. De manifestatie komt voort uit de groeiende onzekerheid binnen de Belgische industrie, waar de sluiting van bedrijven zoals Sappi en Van Hool, en de problemen bij Audi Brussels en andere toeleveranciers, tot ernstige bezorgdheid leiden.

“Deze betoging is meer dan een steunbetuiging aan de getroffen werknemers”, verduidelijkt Gert Truyens, Nationaal Voorzitter van ACLVB. “Het is een dringende oproep voor een sterker industrieel beleid dat jobs in België kan behouden.”

De recente stijging van bijna 20% in tijdelijke werkloosheid op één jaar tijd wijst op een diepere crisis binnen de industrie. “Dit zijn geen toevalligheden", benadrukt Truyens. "Dit zijn de eerste signalen van een veel bredere industriële crisis. De alarmbellen moeten nu écht afgaan bij onze politici. Wij kunnen ons geen verder uitstel permitteren."

Een industrie in crisis: oorzaken en oplossingen

De Liberale Vakbond legt de vinger op de inconsistentie van het beleid, zowel op Europees als nationaal niveau: "De EU heeft geen duidelijke visie op de toekomst van onze markt”, waarschuwt hij. “We worden opgeslokt door de concurrentie van landen zoals de VS en China, waar wél massaal in de industrie wordt geïnvesteerd. Ondertussen blijven wij hier discussiëren over subsidies voor elektrische wagens, terwijl de fundamenten van onze industrie barsten vertonen."

Daarnaast hekelt ACLVB de fiscale concurrentie tussen landen, waarbij enkel multinationals profiteren van fiscale kortingen, zonder dat de lokale economie er veel baat bij heeft. "Dit moet veranderen", zegt Truyens. "We moeten een einde maken aan het fiscale spel waarin multinationals landen tegen elkaar uitspelen."
 

Een proactief industrieel beleid: “De tijd voor actie is nu!”

ACLVB roept op tot een proactief beleid om de toekomst van de Belgische industrie te waarborgen. “We kunnen ons niet langer beperken tot reageren als het al te laat is”, aldus Truyens. "Onze politici moeten nu verantwoordelijkheid nemen en de nodige maatregelen treffen."

De voorgestelde maatregelen omvatten:

  1. Meer overheidsinvesteringen

    ACLVB pleit voor 4% overheidsinvesteringen tegen 2030. "Dat is geen overdreven eis," benadrukt Truyens. "Het zijn noodzakelijke investeringen die economische groei genereren, en industriële sectoren kunnen hier mee van profiteren.  Stilstand betekent achteruitgang, en dat kunnen we ons niet veroorloven."
     
  1. Een rechtvaardig fiscaal beleid

    "Het is onaanvaardbaar dat multinationals hun winsten wegsluizen terwijl werknemers hier vechten voor meer koopkracht", zegt Truyens. "Deze bedrijven zetten landen tegen elkaar op, op zoek naar de hoogste fiscale kortingen, en de EU-lidstaten spelen dat spelletje mee. Dat moet stoppen." ACLVB pleit voor een minimum vennootschapsbelasting van 25% in combinatie met "unitary taxation", waarbij de winsten van multinationals over alle lidstaten worden verdeeld op basis van hun reële economische activiteiten.
     
  1. Onderzoek en Ontwikkeling hervormen

    ACLVB benadrukt de noodzaak om de overheidsgelden voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) efficiënter te besteden. "Vandaag gaat het grootste deel van de subsidies naar de farmaceutische sector, terwijl andere cruciale sectoren onvoldoende steun krijgen”, zegt Truyens. “We moeten breder inzetten om de innovatiekracht van onze volledige industrie te versterken.”
     
  1. Een assertieve EU

    “De EU moet assertiever handelen om haar economie te beschermen", stelt Truyens. ACLVB vraagt de snelle invoering van een carbon border adjustment mechanism, waarbij koolstoftaksen aan de grens worden geheven. Ook moet het Europese budgettaire kader hervormd worden om meer ruimte te bieden voor investeringen in de groene en digitale transitie.

Samen werken aan de toekomst van onze industrie

De betoging van vandaag is geen aanval op bedrijven of de overheid, maar een oproep tot samenwerking. Truyens benadrukt: "We moeten samen aan het stuur staan om de toekomst van onze industrie veilig te stellen. Dit is geen kwestie van één sector of één bedrijf, maar van de toekomst van ons hele land en Europa. Vakbonden kunnen en willen een constructieve rol spelen in het aanpakken van deze uitdagingen. Samen met de overheid en bedrijven willen we oplossingen vinden die werken voor iedereen!”

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart