“Gemiste kans voor de brouwerij én haar werknemers!”
Na de aankondiging van Brouwerij Haacht om twintig banen te schrappen, heeft ACLVB zijn bezorgdheid geuit over zowel de directe impact op de betrokken werknemers als de bredere gevolgen voor het personeel en de toekomst van het bedrijf. Terwijl de directie benadrukt dat de ontslagen deel uitmaken van een transitie naar meer efficiëntie en groei, wijst ACLVB op de noodzaak van duurzame, mensgerichte oplossingen. “Dit is een gemiste kans voor de brouwerij en haar werknemers: in plaats van de vele ontslagen had men het aantal naar beneden kunnen halen door in te zetten op omscholing en investering in de toekomst”, aldus Lieven Gulinck, Bestendig Secretaris ACLVB.
"Reskilling en upskilling waren nodig!"
Volgens de directie verdwijnen er vooral functies in de transportafdeling, deels door uitbesteding van activiteiten. Tegelijkertijd worden nieuwe vacatures gecreëerd in domeinen zoals digitalisering en commerciële groei. Dit toont volgens ACLVB aan dat de omscholing van bestaande werknemers onvoldoende werd overwogen of te laat werd gereageerd.
"We begrijpen dat bedrijven zich moeten aanpassen aan veranderende marktomstandigheden", zegt Gulinck, Bestendig Secretaris van ACLVB. "Maar de keuze om externe profielen aan te trekken terwijl interne medewerkers hun baan verliezen, is een gemiste kans. Investeren in reskilling en upskilling van het huidige personeel had niet alleen de betrokkenheid van werknemers versterkt, maar ook bijgedragen aan een duurzame toekomst voor de brouwerij."
"Vlaams Opleidings-Offensief moet meer zijn dan ambitie op papier"
Deze situatie onderstreept een bredere noodzaak voor een ambitieus opleidings- en ontwikkelingsplan op Vlaams niveau. Filip Lemberechts, Vlaams Gewestsecretaris van ACLVB, roept op tot intensievere inspanningen van bedrijven, sectoren en overheden. "Het Vlaams Opleidings-Offensief kan meer zijn dan een ambitie op papier. We hebben nood aan een gecertificeerd en geregistreerd systeem dat ervoor zorgt dat bedrijven, ook in moeilijke tijden, investeren in opleiding en ontwikkeling. Samen met de andere sociale partners zijn we daar alvast klaar voor. Dit is essentieel om werknemers klaar te stomen voor de uitdagingen van morgen en bedrijven wendbaar te maken in een snel veranderende wereld."
Onzekerheid en onvrede bij het personeel
Naast de ontslagen zelf, leeft er ongerustheid bij de werknemers die aan boord blijven. "Medewerkers vragen zich af of deze ontslagronde daadwerkelijk zal bijdragen aan een financieel herstel", aldus Gulinck. "De verslagenheid en kwaadheid onder het personeel zijn begrijpelijk. Het gebrek aan bijkomende compensaties bovenop de wettelijke opzegvergoedingen heeft dit gevoel alleen maar versterkt."
ACLVB zal in de komende weken blijven inzetten op intensieve ondersteuning van zowel de getroffen werknemers als degenen die blijven. De sociaal-liberale vakbond blijft pleiten voor sociaal verantwoorde maatregelen, zoals bijkomende opleidingen en outplacementbegeleiding op maat, om deze moeilijke periode te overbruggen.
Foto: Jerome - stock.adobe.com