ACLVB roept op tot crisisraad na nieuwe ontslagen bij Agfa in Mortsel

14/11/2024 - 12u

“Industriële crisis eist actie!”

De aankondiging dat Agfa zijn traditionele filmactiviteiten in Mortsel gaat reorganiseren en mogelijk tot 530 jobs zal schrappen, is opnieuw een mokerslag voor de Belgische industrie. ACLVB reageert bezorgd en dringt aan op een gezamenlijke crisisraad waarin vakbonden, beleidsmakers en bedrijven structurele maatregelen ontwikkelen om de Belgische industrie te versterken. “Het is nu of nooit”, aldus Gert Truyens, nationaal voorzitter van ACLVB. “Politici moeten verantwoordelijkheid nemen. De productiecijfers zijn opnieuw gezakt tot op het niveau van tijdens de pandemie. Zonder directe actie zal de industriële crisis in ons land alleen maar verergeren.”
 

Herstructureringen stapelen zich op: “Vijf voor twaalf is al lang voorbij!”

De aangekondigde herstructurering bij Agfa, die de komende drie jaar moet leiden tot een besparing van 50 miljoen euro, volgt op eerdere tegenslagen in de sector, zoals bij Audi Brussels en Van Hool. Voorzitter Truyens benadrukt dat de voortdurende ontslagen en reorganisaties het bewijs zijn van een veel bredere industriële crisis.

"Dit zijn geen geïsoleerde gevallen meer. Dit is een wake-up call voor de politiek om te stoppen met kibbelen en te komen met echte oplossingen. Vijf voor twaalf is al lang voorbij!”, benadrukt Truyens. “Werknemers worden keer op keer de dupe van politieke positionering en het daarbijhorende gebrek aan verantwoordelijkheid. Dat is onaanvaardbaar."
 

Een structureel en proactief industrieel beleid is de enige weg vooruit

ACLVB benadrukt dat België nú maatregelen moet nemen om een verdere structurele neergang in de industrie te voorkomen. “Onze industrie heeft dringend een sterk en toekomstgericht beleid nodig”, stelt Truyens. “Een beleid dat investeert in banen, O&O en een rechtvaardig belastingklimaat dat de concurrentie met landen zoals de VS en China aankan.”

ACLVB herhaalt zijn oproep voor:

  1. Verhoogde overheidsinvesteringen
    Een niveau van 4% van het BBP tegen 2030 moet de norm worden om economische groei en industriële stabiliteit te waarborgen.
  2. Een rechtvaardig fiscaal beleid
    Een minimum vennootschapsbelasting van 25% in de EU en de invoering van ‘unitary taxation’ (waarbij de winsten van multinationals over alle lidstaten worden verdeeld) om te voorkomen dat multinationals onterecht profiteren van fiscale verschillen tussen landen.
  3. Breder en efficiënter O&O-beleid
    Overheidsgelden voor onderzoek en ontwikkeling moeten toegankelijker zijn voor diverse sectoren, zodat innovatie in alle delen van de industrie kan floreren.
  4. Actiever en assertiever Europees beleid
    ACLVB vraagt de snelle invoering van een carbon border adjustment mechanism, waarbij koolstoftaksen aan de grens worden geheven om de eigen markt te beschermen en eerlijke concurrentie op basis van duurzame criteria te bevorderen.


“We staan klaar om samen te werken voor de toekomst van onze industrie”

ACLVB roept op tot samenwerking, niet alleen met bedrijven en werknemers maar zeker met de overheid.

“De aangekondigde ontslagen bij Agfa zijn geen geïsoleerd incident, maar wijzen op een dieperliggende crisis die steeds meer bedrijven en duizenden werknemers treft. De Belgische industrie is de hoeksteen van onze economie en verdient een toekomst waarin ze kan groeien en innoveren. Politici, werkgevers en vakbonden moeten NU samen aan tafel. Onze industrie en economie hebben sterke, structurele beslissingen nodig – geen tijdelijke lapmiddelen. Laat ons snel handelen en de maatregelen nemen die onze industrie en werknemers verdienen!”, besluit Truyens.

Foto: JHVEPhoto - stock.adobe.com

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart