Mijn partner is overleden, heb ik recht op financiële steun?

01/12/2022 - 10u

Nieuwe campagne van federale Pensioendienst maakt je wegwijs

Hoe moet je een overlijden melden? Wat gebeurt er met de laatste maand pensioen of uitkering van de overledene? Waarop heb je als huwelijkspartner recht bij een overlijden en wat zijn de gevolgen voor je eigen pensioen? Hoe dien je de belastingaangifte van de overledene in? Te weinig (jonge) weduwen en weduwnaars zijn zich ervan bewust dat ze aanspraak kunnen maken op financiële steun na het verlies van hun partner. De website wezijnervoorjou.be van de federale Pensioendienst moet daar verandering in brengen.

Te weinig mensen kennen de principes van het overlevingspensioen en van de overgangsuitkering. Sommigen hebben zelfs geen idee dat ze bestaan. Een overlevingspensioen is een uitkering voor de huwelijkspartner van de overledene, dat onder bepaalde voorwaarden (in de meeste gevallen beperkt) kan worden gecombineerd met andere inkomsten. Een overgangsuitkering is dan weer een tijdelijke uitkering voor wie niet aan de leeftijdsvoorwaarde voor een overlevingspensioen voldoet (48,5 jaar in 2022) en kan onbeperkt gecombineerd worden met andere inkomsten. Beide soorten uitkeringen moeten helpen voor een deel de financiële last te dragen die vaak gepaard gaat met het emotionele leed na een overlijden. Om recht te hebben maakt het niet uit of de overledene al gepensioneerd was of niet.

Om het overlevingspensioen of de overgangsuitkering te ontvangen, moet je geen aanvraag doen indien je overleden huwelijkspartner al gepensioneerd was. In alle andere gevallen wel. En daar knelt het schoentje: de federale Pensioendienst merkte dat niet iedereen een aanvraag doet, vooral in het geval van de overgangsuitkering. Dat kan te maken hebben met onwetendheid. Sommige weduwen en weduwnaars maken geen gebruik van hun recht omdat ze de uitkering niet kennen, anderen omdat ze denken dat ze er niet voor in aanmerking komen doordat ze werken. Een theoretische studie op basis van cijfers van Statbel schat dat 20% van de (jonge) mannen die recht zouden hebben op een overgangsuitkering, die niet aanvraagt. Het zou voornamelijk gaan om jonge mannen die nog actief zijn op de arbeidsmarkt.

Een groot probleem is blijkbaar ook de timing van de aanvraag bij jonge weduwen en weduwnaars. Wanneer die niet binnen het jaar na het overlijden gebeurt, verlies je immers de maanden die aan de aanvraag voorafgaan.
 

We zijn er voor jou

Tijd voor een ruimere bewustwording! Met de sensibiliseringscampagne ‘We zijn er voor jou’ wil de Pensioendienst ervoor zorgen dat veel meer mensen op de hoogte zijn en de uitkering aanvragen waarop ze recht hebben. Kijk op de website wezijnervoorjou.be. Je vindt er onder andere een sober animatiefilmpje dat de regeling eenvoudig uitlegt.

Ook de Liberale Vakbond is er voor jou

Wie moet ik contacteren bij een sterfgeval en wat zal er op mij afkomen aan administratieve verplichtingen? Bij de ACLVB verstrekken we je de nodige info, we zetten je op weg om de juiste instanties te contacteren.

Contacteer je ACLVB-secretariaat

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart