banner-homofobie.jpg

Strijden tegen homofobie is strijden voor meer gelijkheid

17/05/2017 - 10u

17 mei is in België, en ook elders in de wereld, de Internationale Dag tegen Homofobie. Homofobie, wat is dat nu precies? Het is de neiging tot uitsluiting van of vijandigheid tegenover homoseksuele personen of personen van wie men denkt dat die homoseksueel zijn. Dit gevoel van weerzin verbergt vaak een gevoel van onbehagen of angst tegenover houdingen of gedragingen die niet beantwoorden aan het algemeen aanvaarde beeld dat men heeft van een man of een vrouw.

De Belgische wetgeving is een van de wetgevingen waarin de diversiteit van de seksuele geaardheden het best is geïntegreerd met het oog op de gelijkheid van personen. De LGBTQI worden echter nog dagelijks geconfronteerd met afwijzing, onder andere binnen bedrijven.

Beledigingen, grappen aan de koffiemachine, pesterijen en/of fysiek geweld, discriminatie bij aanwerving of willekeurig ontslag, blokkering van de carrière, enz. Dit zijn enkele van de onrechtvaardigheden waar zij het mikpunt van zijn.

Geen enkele daad van discriminatie mag als onschuldig worden beschouwd.

Een gebeurtenis zoals de Internationale Dag tegen Homofobie moet diversiteit, gelijke kansen voor iedereen bevorderen en op syndicaal vlak, zorgen voor meer algemene sensibilisering en verdediging van de mensenrechten. Homoseksualiteit is een seksuele geaardheid en geen ziekte ...

De rechten van de LGBTQI zijn vakbondsrechten want …

  • alle werknemers hebben het recht om te worden beschermd tegen discriminatie;
  • de discriminatie tegenover LGBTQI-werknemers verschilt in niets van de discriminatie van andere groepen (omwille van leeftijd, ras, handicap, geslacht of religie).
     

De ACLVB moet streven naar de gelijkheid van alle werknemers

Verschillende wetten beschermen tegen discriminatie op basis van de seksuele geaardheid: de genderwet, de antidiscriminatiewet van 2007, de wet tegen pesterijen op het werk, de wet met betrekking tot andere vormen van discriminatie, enz.

Aarzel niet om contact op te nemen met uw vakbond! Wij zijn er om u te steunen en te helpen!

Discriminatie? Wat kunt u doen?

Brussel

Neem contact op met de cel diversiteit van de ACLVB Brussel
T. 02 210 01 03
eva.sahin@aclvb.be

Vlaanderen

Ben je getuige of slachtoffer van discriminatie en wil je dat aangeven? Vul dan het online meldingsformulier discriminatie in. Een consulent zal je contacteren om je verder te helpen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart