Ondernemingen die ‘tijdens de crisis goede resultaten behaalden’, kunnen hun werknemers in 2021 een eenmalige verhoging toekennen in de vorm van een coronapremie, die buiten de loonmarge van 0,4% valt.
Goede resultaten behaald tijdens de crisis
De toekenning van de eenmalige coronapremie is in principe bedoeld voor ondernemingen waar tijdens de crisis goede resultaten zijn behaald. Maar in het Koninklijk Besluit worden daar geen concrete criteria aan gekoppeld.
De toekenning van de premie moet vervat zijn in een cao op sectoraal- of op ondernemingsniveau. Is er geen syndicale delegatie of gaat het om een personeelscategorie waarvoor het niet de gewoonte is dat zulke overeenkomst wordt beoogd, dan mag de toekenning geregeld worden door een individuele overeenkomst.
De coronapremie kan worden toegekend van 1 augustus 2021 tot en met 31 december 2021.
Welk bedrag en waar te besteden?
De premie mag maximum € 500 bedragen en komt in de vorm van papieren of elektronische consumptiecheques.
Ze zouden kunnen worden gebruikt in nagenoeg alle handelszaken en inrichtingen, om zo de consumptie te ondersteunen en bij te dragen aan het economisch herstel na de pandemie. In vergelijking met de consumptiecheques die in 2020 konden worden toegekend, wordt het toepassingsgebied waarbinnen de nieuwe cheques kunnen besteed worden, aanzienlijk uitgebreid.
De coronapremie zal kunnen uitgegeven worden in:
- Horeca, kleinhandelszaken en hersteldiensten. Voor die laatste 2 categorieën moet het gaan om inrichtingen die goederen aanbieden of herstellen met de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de consument in de vestigingseenheid. Dat betekent dat o.a. webshops zoals Bol en Amazon worden uitgesloten van het toepassingsgebied.
- Welnesscentra, activiteiten die genoemd worden onder het PC 333 van de toeristische attracties, bioscopen en inrichtingen die behoren tot de culturele sector en erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd zijn door de bevoegde overheid.
- Bowlingzalen, zwembaden, fitnesscentra en sportverenigingen die erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd zijn door de bevoegde overheid.
- Schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, kapperszaken en barbiers, tatoeage- en piercingsalons en rijscholen.
Handelaars zijn evenwel niet verplicht de cheques te aanvaarden.
Merk op: het toepassingsgebied van de reeds uitgegeven consumptiecheques (2020) wordt eveneens uitgebreid zoals in bovenstaande opsomming. En de geldigheidsduur ervan wordt verlengd van 31 december 2021 tot 31 december 2022.
(Para)fiscaal
De coronapremie wordt onderworpen aan een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5%. Er is geen werknemersbijdrage verschuldigd. Om het nettovoordeel voor de werknemer te verhogen en tegelijkertijd de loonkosten voor de werkgever te beperken, is de premie vrijgesteld in de personenbelasting en volledig aftrekbaar voor de werkgever.
Opmerking: bovenstaande informatie is gebaseerd op ontwerpteksten.