Energie, milieu en mobiliteit in Vlaanderen
Op deze pagina:
ACLVB is vertegenwoordigd in een aantal adviesraden die adviseren rond energie, milieu- en mobiliteitsthema’s. Zo zit ACLVB in de Sociaal- Economische Raad van Vlaanderen (SERV) voor energiebeleid, de Mobiliteitsraad Vlaanderen (MORA) en de Milieu- en Natuurraad (Minaraad). Daar verdedigen we de belangen van werknemers.
Keziban Kurt
Adviseur Energie, Milieu en Mobiliteit
keziban.kurt@aclvb.be
0478/761214
Waarom zijn energie, milieu en mobiliteit syndicale thema's?
Klimaat en jobs
De klimaatverandering is niet alleen een heuse bedreiging voor onze planeet, maar ook voor onze jobs. Onze economie vindt immers plaats binnen een begrensde planeet. De manier waarop we spullen produceren en consumeren heeft een rechtstreekse impact op de leefbaarheid en houdbaarheidsdatum van onze planeet. ACLVB ondersteunt daarom de transitie naar een duurzame én sociaal rechtvaardige economie. Zodat de werknemers van morgen ook een waardige job kunnen uitoefenen.
Sociale rechtvaardigheid binnen het klimaatthema
De transitie naar een duurzame economie verloopt niet altijd rechtvaardig. Zo is het perfect mogelijk dat de kosten van alle aanpassingen worden doorgeschoven naar de gezinnen, denk maar aan onze stijgende energiefactuur. In een transitie zijn er ook altijd verliezers: zo zullen bepaalde sectoren zich sterk moeten aanpassen willen ze een plaats hebben in een duurzame economie. Sommige sectoren zullen verdwijnen en plaats ruimen voor nieuwe en innovatieve bedrijven. Voor werknemers betekent dit dat de jobinhoud flink kan veranderen. Vorming en opleiding zal in de economie van de toekomst steeds belangrijker worden, maar die zullen we wellicht niet cadeau krijgen. Zowel voor een eerlijke verdeling van de kosten en voordelen van de transitie als voor de extra begeleiding van werknemers in een nieuwe of aangepaste job zijn vakbonden dus cruciaal in dit verhaal. ACLVB timmert mee aan de weg om van de transitie naar een duurzame economie ook een sociaal rechtvaardige te maken.
Transitie en werknemersparticipatie
Te vaak worden beslissingen binnen bedrijven over de hoofden van werknemers genomen. Nochtans staan werknemers met de voeten op de werkvloer en weten zij dus goed welke aanpassingen werken en welke niet. Hun input en ideeën zijn dus heel waardevol voor een bedrijf. Thema’s als milieu, energie en mobiliteit zijn niet meteen de thema’s waar je aan denkt bij sociaal overleg. Toch zijn milieu- en andere aanpassingen succesvoller als ze binnen het bedrijf gedragen worden. Dat kan wanneer ideeën vanuit de werkvloer zelf worden meegenomen, wanneer voldoende aandacht wordt besteed aan de veiligheid en gezondheid van werknemers, en wanneer werknemers voldoende tijd en opleiding krijgen om zich aan de veranderingen aan te passen. Met ACLVB zijn we voor meer werknemersparticipatie, werknemers willen immers mee beslissen over hun toekomst.
Verduurzaming van woon-werkverkeer
Als Belg staan we met zijn allen vaak en lang in de file. Het vertraagde woon-werkverkeer en de impact op onze economie door het tijdsverlies maakt van mobiliteit ook een syndicaal thema. Daarnaast ondervinden het leefmilieu, klimaat en onze gezondheid een negatieve impact. We beseffen dat de auto langs de kant laten staan momenteel niet voor iedere werknemer een optie is. Daarom zijn we voorstander van meer investeringen in een degelijk openbaar vervoer, fiets- en voetgangersinfrastructuur en deelsystemen. De huidige besparingen op ons openbaar vervoer zijn dan ook erg zorgwekkend. Een duurzame mobiliteit moet volgens ACLVB staan voor een betaalbaar, inclusief, veilig en ecologisch mobiliteitssysteem.
Stel je vraag aan de milieuhelpdesk
Als lid, militant of afgevaardigde kan je steeds bij ACLVB terecht voor vragen omtrent milieu, energie en mobiliteit. We houden je graag op de hoogte van alle belangrijke wetswijzigingen op dit vlak. Ook als je met een idee zit omtrent verduurzaming binnen jouw bedrijf, maar je niet goed weet hoe je het moet aanpakken, staan we klaar om je te helpen.
Daarnaast kan je ook binnen je bedrijf of organisatie bij je ACLVB-afgevaardigden in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) of de Ondernemingsraad terecht om specifieke noden en problemen aan te kaarten.
Keziban Kurt
Coördinator intersyndicaal milieuproject
Boudewijnlaan 8 | 1000 Brussel
Gsm 0478/761214
keziban.kurt@aclvb.be
Partnerorganisaties
Onder het motto ‘samen kan je meer bereiken dan alleen’ is ACLVB actief binnen een aantal samenwerkingsverbanden die werkzaam zijn rond de thema’s milieu, energie, mobiliteit en klimaat. We zitten in tal van organisaties en overlegorganen waar we mee initiatieven uitdenken, magazines opmaken, vormingen en studiedagen initiëren.
Intersyndicaal Milieu-initiatief (ISMI)
ISMI is het samenwerkingsverband van de milieuwerking van de drie vakbonden aan Vlaamse zijde. We trachten onze medewerkers en achterban bewust te laten worden en tot actie aan te zetten rond milieuthema’s. Dit door sensibilisatie en communicatie, ondersteuning van afgevaardigden en militanten in ondernemingen, vormingen en syndicale samenwerking in andere organisaties. We organiseerden met ISMI reeds 4 studiedagen en verschillende webinars.
Voor meer info over het milieu-initiatief kan je terecht bij:
keziban.kurt@aclvb.be, gsm 0478/761214
Met steun van de Vlaamse overheid.
Reset.Vlaanderen
Reset.Vlaanderen is een nieuw netwerk (2021) gegroeid in de schoot van de syndicale, sociale en ecologische beweging. De leden zijn middenveldorganisaties in Vlaanderen die een betere samenleving beogen. Elk lid heeft specifieke expertise in het streven naar een duurzame samenleving binnen zijn domein en doelgroep. Elk apart geven ze een deel ervan mee vorm. Reset.Vlaanderen voegt “the bigger picture” toe die nodig is voor een integrale aanpak. Stichtende partners zijn ACLVB, ACV, Vlaams ABVV, Bond Beter Leefmilieu, Gezinsbond en Beweging.net.
De nieuwe organisatie is het resultaat van een fusie tussen arbeid en milieu vzw en Transitienetwerk Middenveld. Hun doelstelling is een praktijk uitbouwen die de positieve kracht van de transitie naar een duurzamere samenleving en economie tastbaar maakt.
Voor meer informatie over Reset.Vlaanderen: https://reset.vlaanderen
Klimaatcoalitie
De Klimaatcoalitie is een nationaal platform bestaande uit een zestigtal leden uit de vakbonden, milieubeweging, de noord-zuid-beweging en socio-culturele organisaties. Dit breed netwerk wil dat beleidsmakers krachtige maatregelen nemen om de klimaatverandering tegen te gaan die niet alleen een bedreiging vormt voor het leefmilieu, maar ook voor de sociale cohesie en de meest kwetsbare mensen in het Zuiden en in het Noorden.
Voor meer info over de Klimaatcoalitie: www.klimaatcoalitie.be