banner-turteltaks.jpg

Afschaffing Turteltaks is goede zaak

23/06/2017 - 14u

Wat in de plaats moet komen is een rechtvaardige financiering van de energietransitie.

Het Grondwettelijk Hof vernietigde deze week de Turteltaks. Die Turteltaks was al van in het begin omstreden: de factuur van de schuldopbouw door het beleid van groenestroomcertificaten werd grotendeels doorgeschoven naar de gezinnen. Vlaamse gezinnen moesten hierdoor gemiddeld zo’n 100 euro extra betalen op de elektriciteitsfactuur.

ACLVB gaf reeds herhaaldelijk aan dat de taks onrechtvaardig was. De voordelen van de groenstroomcertificaten gingen zowel naar (grote) bedrijven als naar gezinnen, het waren echter de gezinnen die hier grotendeels voor moesten opdraaien. Bovendien ging het om een forfaitaire taks, waarbij kleinverbruikers evenveel moesten betalen als gezinnen die bijvoorbeeld dubbel zoveel verbruiken. En hoe meer je verbruikt, hoe relatief minder je moet betalen per kWh, wat vooral de grote bedrijven in het voordeel speelde. Onder meer consumentenorganisatie Test-Aankoop ging hiermee naar het Grondwettelijk Hof. Het Hof geeft hen hierin nu ook gelijk, maar kiest ervoor de gevolgen van de uitwerking van het arrest enkel vanaf 2018 te laten gelden. Dat wil zeggen dat de taks die door de Vlaamse consumenten werd betaald in de jaren 2016 en 2017, niet wordt terugbetaald.
 

Hoe moet het schuldprobleem dan wel worden aangepakt?

ACLVB vond altijd dat een extra heffing op de elektriciteitsfactuur geen gepaste oplossing was. We willen in de eerste plaats een rechtvaardige verdeling van de kosten. De financiering van de energietransitie moet er komen door de uitstoters en vervuilers de rekening te laten betalen. Op die manier wordt het klimaatbeleid gefinancierd en hebben zij een goede motivatie om hun uitstoot te verminderen. 

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart