Vlaamse Regionale
Op deze pagina:
Wie is wie? van de Vlaamse Regionale
Wil je weten wie wat doet bij de Vlaamse Regionale? Download de Wie is wie?
Op dit deel van de website kan je kennismaken met de Vlaamse Regionale van de ACLVB.
De staats structuur van België en de verschillende staatshervormingen (ondertussen zijn we aan 6), zorgden ervoor dat ook de ACLVB naast de nationale structuur ook een overleg- en bestuursstructuur nodig had op regionaal niveau.
De diensten die werden ondergebracht onder de verantwoordelijkheid van de Vlaamse Regionale zijn:
- De syndicale werking in de zones
- De syndicale werking in Vlaanderen
- De vorming
- De werknemers-werkzoekendenwerking
- De Vlaamse seniorenwerking
- De Vlaamse jongerenwerking
- De Vlaamse interprofessionele werking
Daarnaast zorgde vooral de laatste staatshervorming ervoor dat er meer en meer bevoegdheden werden overgeheveld naar de gewesten en gemeenschappen. Overleg en advies over alle bevoegdheden die werden toegewezen aan de regio’s, gebeurt dus ook binnen de Vlaamse Regionale van de ACLVB :
- Arbeidsmarktbeleid
- Welzijn en zorg
- Milieu en energie
- Economie/Begroting
- Onderwijs
- Kinderbijslag
- Mobiliteit
- …
10 Prioritaire punten om Vlaanderen een nieuwe boost te geven
Met trots kijken we naar Vlaanderen, een welvarende regio waarop we terecht fier mogen zijn. Doch, we erkennen dat velen onder ons dagelijks geconfronteerd worden met uitdagingen die onze levenskwaliteit beïnvloeden. Als ACLVB dringen we er bij de nieuwe Vlaamse Regering op aan om samen met de sociale partners aan de slag te gaan. Samen in dialoog treden is essentieel om een efficiënt en inclusief beleid te voeren voor elke Vlaming.
In ons memorandum presenteren we 10 prioritaire punten die Vlaanderen moeten transformeren tot een warm Gewest waar zowel economische als maatschappelijke welvaart excelleert. Laten we samen bouwen aan een Vlaanderen dat niet alleen welvarend is, maar ook inclusief, warm en ondersteunend voor al zijn inwoners.
Arbeidsmarkt zal zichzelf moeten heruitvinden in antwoord op arbeidskrapte
Het fenomeen is bekend: vacatures geraken ternauwernood ingevuld en de groep beschikbare werkzoekenden daalt maand na maand. Tegelijk zijn heel wat mensen om verschillende reden niet actief op de arbeidsmarkt. Meer dan ooit biedt de krapte kansen voor de arbeidsmarkt om een betere versie van zichzelf te worden, zeggen ACLVB Vlaanderen en de twee andere vakbonden.
Iedereen nodig, iedereen mee
De Vlaamse Regering en de sociale partners sloten het akkoord ‘Iedereen nodig, iedereen mee’ af. Samen willen ze de krachten bundelen om het hoofd te bieden aan een aantal belangrijke arbeidsmarktuitdagingen. Het omvat 40 voorstellen om de een nakende arbeidsmarktcrisis af te wenden en de werknemers de nodige handvaten geeft om zijn/haar eigen loopbaan in handen te nemen.
Waarom langdurig werklozen eerst nog gemeenschapsdienst laten doen?
De ACLVB nam nota van het akkoord dat in de Vlaamse regering werd bereikt omtrent verplichte gemeenschapsdienst. Langdurig werklozen zullen daarbij verplicht worden om voor een lokaal bestuur taken uit te voeren. De Liberale Vakbond plaatst ernstige vraagtekens bij dit plan.
Staatshervorming: nood aan beter overleg en samenwerking
Maandag waren de vakbonden uitgenodigd om tijdens een hoorzitting van de werkgroep Institutionele Zaken in het Vlaams Parlement hun mening te geven over homogene bevoegdheden voor het arbeidsmarktbeleid bij een zevende staatshervorming.
Krachtige relance alleen door goed overleg
De Vlaamse sociale partners, verzameld in de SERV, schreven een open brief aan de Vlaamse regering. In de Septemberverklaring en via de begroting vraagt ook de ACLVB een krachtig signaal van de Vlaamse regering.