Jeugdvakantie en seniorvakantie
Op deze pagina:
Waarover gaat het?
Het aantal dagen betaalde vakantie wordt berekend op basis van het aantal gewerkte dagen in het vorige kalenderjaar (het vakantiedienstjaar). Wie het hele jaar heeft gewerkt in 2022, heeft in 2023 (het vakantiejaar) recht op 4 weken betaalde vakantie. Heb je niet het volledige jaar gewerkt in 2022, dan is er geen volledig recht op betaalde vakantie in 2023.
Ben je bijvoorbeeld pas afgestudeerd en begin je pas te werken in oktober, dan zal je slechts recht hebben op één week betaalde vakantie het volgende jaar. Ook oudere werknemers (50+) die na een periode van werkloosheid of invaliditeit terug aan de slag gaan hebben geen vakantierechten opgebouwd.
Om deze werknemers toch de kans te geven om vakantie te nemen, is er de jeugdvakantie of de seniorvakantie. Voor de dagen jeugd- of seniorvakantie krijg je geen vakantiegeld, maar een uitkering ten laste van de RVA.
Opmerking: Jeugd- of seniorvakantiedagen kan je pas opnemen nadat je vakantiedagen ten laste van de werkgever of de vakantiekas zijn opgenomen.
Recht op een jeugdvakantie-uitkering?
Om recht te hebben op jeugdvakantie moet je aan enkele voorwaarden voldoen in het vakantiedienstjaar (dit is het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin je vakantie neemt, dus het jaar waarin je bent afgestudeerd):
- op 31 december van het vakantiedienstjaar nog geen 25 jaar zijn;
- je studies hebben beëindigd;
- tijdens het jaar waarin je bent afgestudeerd moet je minstens 1 maand verbonden zijn geweest door een arbeidsovereenkomst en tijdens die arbeidsovereenkomst moet je minstens gedurende 13 dagen of 70 uur gewerkt hebben. (opgelet: een tewerkstelling in het onderwijs of een tewerkstelling met vakantieregeling “openbare dienst” telt niet mee)
Op het ogenblik dat je vakantie neemt, moet je bovendien verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst en vallen onder toepassing van de vakantieregeling van de privé-sector (het recht op jeugdvakantie bestaat niet voor zelfstandigen en overheids- of onderwijspersoneel).
Recht op een seniorvakantie-uitkering?
Om recht te hebben op aanvullende seniorvakantie moeten deze voorwaarden vervuld zijn:
- je bent op 31 december van het vakantiedienstjaar minstens 50 jaar;
- je hebt geen recht op de volledige 4 weken betaalde vakantie tijdens het vakantiejaar en dit als gevolg van volledige werkloosheid of invaliditeit in het vakantiedienstjaar.
Op het ogenblik dat je vakantie neemt, moet je bovendien verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst en vallen onder toepassing van de vakantieregeling van de privé-sector (het recht op seniorvakantie bestaat niet voor zelfstandigen en overheids- of onderwijspersoneel).
Wat moet je doen?
Het jaar waarin je recht hebt op jeugdvakantie of seniorvakantie, vul je het formulier C103-jeugdvakantie-werknemer, respectievelijk C103-seniorvakantie-werknemer in.
Dien het formulier in bij het ACLVB-kantoor in je buurt na de eerste maand met jeugdvakantie of seniorvakantie. Wij maken je aanvraag over aan de RVA. De aanvraag moet bij de RVA toekomen ten laatste in februari van het jaar volgend op het jaar waarin vakantie wordt genomen.
Wat moet je werkgever doen?
Je werkgever zal ons – op jouw verzoek – via elektronische weg de gegevens overmaken die nodig zijn om je uitkering jeugd-of seniorvakantie te berekenen en te betalen.
Hoeveel bedraagt je uitkering?
Je uitkering bedraagt 65% van het gemiddeld bruto-dagloon van de maand waarin je voor het eerst jeugd- of seniorvakantiedagen opneemt. Het bedrag is echter begrensd: de maximumuitkering bedraagt momenteel 66,13 euro per dag (bedrag geldend op 01/10/2022). De minimumuitkering is op dit moment 48,02 euro per dag. Op het bedrag wordt 10,09 % bedrijfsvoorheffing ingehouden.
Meer weten?
Denk je dat je in aanmerking komt voor een uitkering jeugd- of seniorvakantie of wens je meer informatie? Aarzel dan niet contact op te nemen met je lokaal ACLVB-secretariaat.
Lees ook zeker ons informatiedocument “jeugdvakantie” of “seniorvakantie” of neem een kijkje op de website van Freezbe- ACLVB-jongerenwerking voor meer info over je rechten als jongere.