Woonfiscaliteit
Op deze pagina:
Het labyrint van de woonfiscaliteit
Het stond in de sterren geschreven: de 6de staatshervorming zou de woonfiscaliteit grondig dooreen schudden. Maar dat dit op zo’n korte tijd compleet zou versnipperen, was minder te voorspellen. Helaas hebben wij toch een zekere basiskennis nodig om onze belastingbrief fatsoenlijk in te vullen. Elk jaar wijzigt er wel iets maar je kan de laatste reglementeringen steeds terugvinden in de ACLVB-Belastinggids.
Woonfiscaliteit vroeger en nu
Woonfiscaliteit was vroeger een federale materie en was tot op zekere hoogte nog vrij eenvoudig (bouwsparen, woonbonus, langetermijnsparen). De 6de staatshervorming heeft de bevoegdheid van de ‘eigen woning’ overgeheveld naar de gewesten met alle gevolgen van dien. Vandaag heb je vaak nood aan ondersteuning om je belastingaangifte – en dan vooral het fameuze vak IX – te kunnen invullen.
Regio’s schieten uit de startblokken
De Vlaamse regering maakte als eerste gebruik van haar nieuwe bevoegdheden en voorzag in een inkrimping van de woonbonus. Het basisbedrag werd verlaagd en ook het percentage van de belastingvermindering werd beperkt (40 % i.p.v. de marginale aanslagvoet voor de ‘oude’ leningen). Recent pakte ze de woonbonus ook fundamenteel aan met de uitbreiding van naar ‘alle eigen woningen’. Ondertussen spreekt men van een geïntegreerde woonbonus voor leningen vanaf 2016 voor het kopen of (ver)bouwen van de ‘eigen woning’, ongeacht of dat de 1ste, de 2de of de 3de woning is.
In het Waals Gewest gaat men nog een stuk verder want hier heeft men de woonbonus gewoon afgeschaft voor leningen afgesloten sinds 1 januari 2016. De woonbonus is vervangen door de chèque habitat, een soort wooncheque. De voorwaarden zijn wel strenger dan voorheen want is enkel van toepassing op nieuwe leningen afgesloten voor het verwerven van de volle eigendom van de woning. Bovendien moet het gaan om de ‘enige woning’ van de belastingplichtige op 31/12 van het leningsjaar. Het voordeel is beperkt tot 20 jaar en is afhankelijk van je netto belastbaar inkomen.
In het Brussels Gewest wordt de bestaande regeling afgevoerd voor leningen afgesloten sinds 1 januari 2017 en vervangen door een korting op de registratierechten. Het zogenaamde abattement geldt voor de aankoop van een ‘eigen woning’. Een 1ste schijf van 175.000 euro wordt vrijgesteld van registratierechten bij de aankoop van een in het Brussel Gewest gelegen ‘eigen/enige’ woning. Bijkomende voorwaarde is dat de woning ten hoogste een waarde van 500.000 euro mag hebben.
De dwaaltuin van de woonfiscaliteit
De woonfiscaliteit is ondertussen gerust onoverzichtelijk te noemen. We hebben leningen van vóór 2004, leningen vanaf 2005, leningen afgesloten in 2015, leningen afgesloten in 2016 enzovoort. Er moet bovendien nog rekening gehouden worden met het soort woning (eigen of niet-eigen). Ook de federale woonfiscaliteit blijft bestaan met eigen vakken in de belastingaangifte. Zie je ondertussen het bos door de bomen niet meer, dan verwijzen we je graag door naar het luikje woonfiscaliteit in onze Belastinggids.
Download
Download de Belastinggids 2020