De ACLVB Vlaamse Regionale heeft samen met de andere sociale partners in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) berekend dat de Vlaamse Regering een begrotingsinspanning van minstens 610 miljoen euro zal moeten leveren om de begroting 2014 in evenwicht te krijgen.
Deze uitdaging komt volgens ons niet zomaar uit de lucht vallen.
De begrotingsopmaak 2014 wordt vast en zeker een zware klus voor de Vlaamse Regering. Al enkele jaren vraagt de ACLVB, samen met de andere Vlaamse sociale partners, dat de Vlaamse begroting structureel gezonder zou worden. Met knip- en plakwerk zal het - gezien de omvang van de inspanning - deze keer niet lukken. De Vlaamse Regering moet voor 2014 en de volgende jaren op zoek naar een evenwichtige spreiding van structurele inspanningen.
Begrotingsopmaak 2014 wordt een zware klus
Bij gebrek aan een recente meerjarenraming berekende de SERV zelf hoeveel beleidsruimte de Vlaamse Regering de volgende jaren bij benadering heeft. Het resultaat verschilt wezenlijk ten opzichte van 2013. De Vlaamse Regering moet volgens de berekeningen van de Vlaamse sociale partners op zoek naar 610 mln euro om de begroting in evenwicht te houden.
Maar dat is niet de enige uitdaging die de regering te wachten staat. Om de Europese afspraken na te komen zal Vlaanderen, samen met de andere gewesten en gemeenschappen, een extra inspanning moeten leveren voor de Belgische overheidsfinanciën. Deze inspanning is ondertussen gekend en bedraagt 150 mln euro voor Vlaanderen in 2014.
Beide bedragen samengeteld, moet de Vlaamse Regering dus op zoek naar 760 mln euro in 2014.
Gebrek aan structurele begroting breekt Vlaamse Regering zuur op
De aangepaste begroting 2013 is vanuit structureel oogpunt geen modelplaatje. Hoewel de conjunctuur toeliet om de evenwichtsbegroting te realiseren met eenmalige meevallers en inkomsten, maakte de regering hier teveel gebruik van, zeker gezien de toekomstige uitdagingen voor de staatshervorming.
Voor 2014 kan de Vlaamse Regering niet meer rekenen op dergelijke eenmalige meevallers. Bovendien keert KBC in 2014 wellicht geen dividend uit. Door het wegvallen van eenmalige ontvangsten, het doorschuiven van betalingen naar 2014 én de economische groeivooruitzichten die nog altijd beperkt zijn, zal de Vlaamse Regering een fikse inspanning moeten leveren om voor de vierde keer op rij tot een begroting in evenwicht te komen.