ACLVB pleit voor positief afwezigheidsbeleid en vertrouwenspersoon in élk bedrijf

30/08/2024 - 13u

“Meer nadruk op zorg en ondersteuning, niet op controle”

Een recent onderzoek toont aan dat slechts 1 op de 10 Belgische bedrijven een actieplan heeft om langdurig zieken te ondersteunen en te re-integreren. Dit is zorgwekkend, zeker gezien het toenemende aantal langdurig zieken in ons land. De ACLVB roept daarom alle bedrijven op om dringend werk te maken van een positief afwezigheidsbeleid, waarbij de band tussen werknemer en werkgever tijdens ziekteperiodes behouden blijft.

"Uit het oog, maar niet uit het hart", aldus Filip Lemberechts, Vlaams Gewestsecretaris van ACLVB. "Bedrijven die tijdens de ziekteperiode aandacht blijven besteden aan hun werknemers, creëren niet alleen een betere basis voor re-integratie, maar tonen ook dat ze de waarde van hun mensen erkennen en respecteren."
 

Vertrouwenspersoon cruciaal

Om dit te bereiken pleit ACLVB voor de aanstelling van een onafhankelijke vertrouwenspersoon in elke onderneming. Deze persoon zou fungeren als een belangrijke schakel tussen de werkgever en de zieke werknemer, met de nadruk op zorg en ondersteuning in plaats van controle. De vertrouwenspersoon heeft als taak om regelmatig contact te onderhouden met de zieke werknemers, te informeren naar hun welzijn, en samen met hen te kijken naar de mogelijkheden voor een geleidelijke en haalbare terugkeer naar het werk.

"Bij bedrijven waar al een vertrouwenspersoon actief is, zoals bij Colruyt Group, zien we dat deze aanpak écht werkt", vervolgt Lemberechts. "De re-integratie verloopt vlotter en zowel werkgever als werknemer ervaren minder stress en onzekerheid. Dit is een aanpak die in veel meer bedrijven ingevoerd moet worden."


Preventie en zorg als sleutels tot succes

Naast re-integratie pleit ACLVB ook voor een sterk preventief beleid om langdurige uitval te voorkomen. "Bedrijven moeten proactief omgaan met werkdruk, stress en welzijn", zegt Lemberechts. "Door deze thema's bespreekbaar te maken en structureel aan te pakken, kunnen we niet alleen langdurige uitval voorkomen, maar ook een werkomgeving creëren waar werknemers zich gesteund en gewaardeerd voelen."

De ACLVB benadrukt dat werkgevers hierin een cruciale rol spelen, maar dat ook de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen door bedrijven te ondersteunen bij de implementatie van dergelijke beleid. "We moeten gezamenlijk zorgen voor een cultuur waarin welzijn op het werk centraal staat. Alleen zo kunnen we de uitdagingen van de krappe arbeidsmarkt aanpakken en tegelijkertijd het welzijn van onze werknemers waarborgen."

(klik op de foto voor een grotere versie)

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart