Deze week vond andermaal een vergadering plaats over de invoering van een Financiële Transactietaks (FTT) met de ministers van Financiën van tien EU-lidstaten die zich daartoe engageerden, waaronder België. Met onder meer federaal minister Van Overtveldt op de rem, slepen de onderhandelingen over de invoering van die FTT, ook wel gekend als tobintaks, al jaren aan. Honderden miljoenen euro worden daardoor misgelopen.
De tobintaks voorziet in een kleine heffing op transacties in financiële producten (0,1% voor aandelen en obligaties, 0,01% voor derivaten) en is voornamelijk bedoeld voor de stabilisering van het financiële systeem.
De tien EU-landen die de FTT willen invoeren (naast België ook Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, Slovenië en Slovakije), willen nu eerst de impact van de taks op de pensioenfondsen en de reële economie analyseren. Eind maart pas zitten de tien ministers opnieuw samen.
Intussen lopen de landen per dag vertraging tientallen miljoenen euro mis aan belastingopbrengsten, een gigantisch bedrag. En dat terwijl het geld dringend nodig is om internationale engagementen waar te maken en te investeren in onderwijs, gezondheidszorg en de strijd tegen klimaatverandering wereldwijd.
Om het verlies aan inkomsten zichtbaar te maken lanceerden een aantal ontwikkelingsorganisaties, waaronder Oxfam en 11.11.11, deze week een online teller. Die laat zien welk bedrag we verliezen door het missen van de vorige deadline voor de FTT (6 december 2016). Het cijfer loopt op aan een onthutsend tempo: sinds de laatste gemiste deadline had de taks naar schatting al 4 miljard euro kunnen opbrengen.
De ACLVB, lid van FAN - Financieel Actie Netwerk -, ijvert al jaren voor meer fiscale rechtvaardigheid. We staan dan ook volledig achter de idee dat de invoering van de tobintaks een noodzaak is.