Werknemers uit vier Europese landen, waaronder België, kondigden enkele weken geleden een staking aan. Vandaag en morgen zal het personeel van België, Portugal, Spanje en Italië het werk neerleggen.
De voorbij 20 jaar groeide de lowcostmaatschappij uit tot een groot financieel succes. Maar hierdoor is er ook veel stuk gemaakt. De loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel gaan er jaar na jaar op achteruit. Het personeel werkt met neparbeidscontracten en staat onder enorme druk om drank en voedingswaren te verkopen, personeelsleden moeten zelf hun opleidingen betalen, de arbeidswetgeving van het land van tewerkstelling wordt niet gerespecteerd, …
Vandaag staan ook de rechten van de passagier onder druk. Ryanair weigert de passagiers te compenseren. Normaal heeft de passagier recht op een compensatie omdat de annulering minder dan twee weken voor vertrek is aangekondigd.
De Liberale Vakbond vraagt al jaren een duurzaam sociaal overleg bij Ryanair. Al sinds 2014 zijn er getuigenissen van personeelsleden over de arbeidsomstandigheden. Tot vandaag weigert de directie van Ryanair de erkenning van het Belgisch overlegmodel. Sociaal overleg is nochtans de sleutel om tot correcte afspraken te komen, waar personeel én reizigers de vruchten kunnen van plukken. Het kan én moet anders.
De bal ligt in de kamp van Ryanair : Vliegen ze naar een betere toekomst voor personeel en reizigers ?