Onderhandelingen sociale programmatie 2010-2011
De werkgevers hebben hun eis om de brugpensioenleeftijd op te trekken laten vallen en zijn akkoord om de bestaande stelsels te verlengen.
Zij stellen ook akkoord te kunnen gaan met het behoud van het loonmechanisme (koppeling lonen aan de index) maar een beperkte indexering : de patroonsfederatie stelt de 1ste twee indexen in 2011-2012 te willen toepassen maar een eventuele derde aanpassing van de lonen ingevolge een indexkoppeling willen zij kost wat kost vermijden.
Wat met de andere punten van onze eisenbundel ?
- men zegt dat de werkgevers hun eis om de brugpensioenleeftijd op te trekken hebben laten vallen en dat dit reeds een zeer grote inspanning gevergd heeft;
- men zegt dat er geen kostenbesparende maatregelen meer zijn zoals in het vorig IPA;
- men wil dat de vakbonden absoluut meegaan in het verhaal van competitiviteitverhoging voor de ondernemingen;
Maar,… niets voor
- koopkracht : 0,0000 ! niet voor 2011, noch voor 2012;
- geen verbetering van het anciënniteitsverlof;
- geen verbetering van de regeling vervoerskosten;
- geen verhoging van de syndicale premie;
- geen verbetering van de aanvullende voordelen;
- geen afschaffing van de carensdag;
- geen verbetering van de opzegtermijnen (toenadering statuten).
Aangezien Fedustria heeft aangegeven geen mandaat te hebben om ook maar iets te doen voor dekoopkracht noch voor de andere punten, en haar opzet in te breken op het mechanisme van de koppeling van de lonen aan de index handhaaft, had het geen verder nut om voort (informeel) te onderhandelen. Dit werd dan ook zo meegedeeld aan de voorzitter tijdens de vergadering van het Paritair Comité in de namiddag.
Volgende vergadering
18 April was voorbehouden voor een volgende onderhandeling, deze zal nu gehouden worden in het bijzijn van de voorzitter in een officiële vergadering van het PC.
Aan uw afgevaardigde en bestendig secretaris van ACLVB hebben we gevraagd om te reageren op deze punten voor 18 april (d.i. de vergadering van het Paritair Comite), zodat we verder onze positie kunnen bepalen tijdens de volgende besprekingen.
Bart De Crock
Nationaal Sectoraal Verantwoordelijke