ATIS VZW
Op deze pagina:
De vzw ATIS, een acroniem voor « Actie – Tewerkstelling – Inschakeling – Sociaal » werd opgericht in 2017, met de ambitie
Activiteiten ontwikkelen op het gebied van opleiding, studie, het zoeken naar werk, het verzamelen en verspreiden van informatie, bewustmaking en alle economische, culturele en sociale dimensies, met inachtneming van een sociaal-liberale visie op de samenleving.
De vzw ATIS neemt activiteiten over die voorheen door de ACLVB werden verricht, terwijl zij nog steeds van de steun van de ACLVB blijft profiteren.
De vereniging richt zich tot alle werknemers en sociaal verzekerden, zowel in de privé als in de openbare sector, en hun gezinnen.
Brise
Rekening houden met het milieu in de ondernemingen is essentieel geworden, niet alleen omdat het een plicht is tegenover de toekomstige generaties, maar ook omdat het milieuaspect onlosmakelijk verbonden is geraakt met de economische en sociale dimensies, in het kader van een doelstelling van duurzame ontwikkeling en de instandhouding van de werkgelegenheid.
Met de steun van Leefmilieu Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden in 2006 de milieucel van de ACLVB en het Brise-netwerk (Brusses intersyndicaal netwerk voor milieubewustzijn) opgericht.
De algemene doelstelling van het Brise-netwerk is de integratie van de milieudimensie in de vakbondspraktijk met het oog op de ontwikkeling van banen met meer respect voor het milieu en de werknemers (gezondheid, arbeidsomstandigheden, welzijn, enz.).
Met haar acties streeft de milieucel van de ACLVB de verschillende missies van het Brise-netwerk na :
- De vertegenwoordigers van de werknemers en de syndicale kaderleden bewustmaken en vormen over milieuproblemen en duurzame oplossingen in hun bedrijven ;
- De vakbondsafgevaardigden vormen en ontwikkelen door de nodige analytische en interventiemiddelen te verschaffen om met de werkgevers over concrete maatregelen an actieplannen te onderhandelen;
Het ontwikkelen, voorstellen en bevorderen, op sectoraal en intersectoraal niveau, van maatregelen op het gebied van economie, werkgelegenheid en beroepsopleiding te behoeve van de bevoegde autoriteiten.
Contact
Milieucel
Brusselse regionale van de ACLVB
Boudewijnlaan 8
1000 Brussel
Tel.: 02/210.01.02
Fax: 02/210.01.09
Yael Huyse
Mama alleen, mama op de been (2020 – 2021)
12% van de Brusselse huishoudens met kinderen zijn eenoudergezinnen.
Van deze eenoudergezinnen is in 87% van de gevallen, de vrouw hoofd van het gezin
Alleenstaande moeders moeten alle huishoudelijke taken verrichten, wat een grote mentale belasting betekent.
Daarom wilden wij ons nieuw project toespitsen op deze alleenstaande moeders om de strijd aan te binden tegen de discriminatie op de arbeidsmarkt waarvan zij het slachtoffer kunnen worden.
"Mama alleen, mama op de been" is een project in het kader waarvan wordt samengewerkt rond de verschillende problemen van het dagelijkse leven van eenoudergezinnen, met bijzondere aandacht voor de zoektocht naar werk.
Sarah Elaachiri
Onze realisaties
JOB4HER (2018 – 2019)
Het project #Job4her,was in de eerste plaats gericht op werkzoekende vrouwen jonger dan 30 jaar, van « buitenlandse afkomst » en uit zogenaamde « achterstandswijken ». de vrouwen voor wie steun wordt aangevraagd zijn middelmatig of hooggekwalificeerd en hebben voor het merendeel nog geen diploma-equivalent en/of een validering van vaardigheden behaald.
Om hen te helpen is gezorgd voor een gevarieerd aanbod van vorming, begeleiding en steun.
Hen helpen om de gelijkwaardigheid van een diploma te verkrijgen en/of hun vaardigheden te valideren was één van de belangrijkste doelstellingen van het project, en hen ook uit hun precaire situatie en sociaal isolement halen.
Er vonden menselijke en verrijkende ontmoetingen plaats, met name met ‘inspirerende vrouwen’. Deze vrouwen, met verschillende achtergronden en uit verschillende arbeidssectoren, kwamen hun professionele en persoonlijke ervaringen, hun mislukkingen, maar vooral hun successen met elkaar delen.
Dit project heeft de moeilijkheden aan het licht gebracht waarmee de deelnemers te kampen hadden, ondanks een goed bekwaamheidsniveau en een diploma.
Dit project was een groot succes en heeft tot positieve resultaten geleid. (jobs, vorming)
Coach’me I & II ( 2016 – 2017 - 2018)
De projecten Coach’me I & II werden uitgevoerd met het oog op de bevordering van diversiteit en de bestrijding van discriminatie. Zij waren gericht op werkzoekenden en werknemersvertegenwoordigers in het bedrijf.
Hun doel was de kloof tussen het zoeken naar een baan en de realiteit van de arbeidswereld te overbruggen.
Deze projecten waren vernieuwend in die zin dat zij twee doelgroepen samenbrachten die elkaar gewoonlijk niet ontmoeten: werkzoekenden en werknemers en hun vertegenwoordigers.
Coach’me was een coachingprogramma aangepast aan iedereen zonder enige discriminatie. Een individueel en collectief vormingsprogramma, contacten met coaches uit de diversiteit en uit verschillende bedrijven, ontdekking van en samenwerking met de sector van de SPI en andere instellingen die actief zijn op het gebied van hulp bij het zoeken naar werk, een smeltkroes van oplossingen à la carte om zich uit te rusten en zich in het actieve leven te lanceren.
Dit project was een groot succes en heeft tot positieve resultaten geleid (werk, vorming).
Contacten
ATIS vzw
Boudewijnlaan 8
1000 Brussel België
Tel: 02/210.01.00
E-mail : info@atis.brussels
Statuten in het Belgisch staatsblad : http://www.ejustice.just.fgov.be/tsv/tsvf.htm