Re-integratie langdurig zieken
Op deze pagina:
Re-integratie in de praktijk
- Je werkt in de privésector of als contractuele ambtenaar.
- Je bent arbeidsongeschikt.
De verschillende actoren in het re-integratietraject zijn:
- De behandelend geneesheer: hij is je persoonlijke arts (je huisarts of een specialist in een ziekenhuis). Hij kan je arbeidsongeschikt verklaren en zal dan een attest (getuigschrift van arbeidsongeschiktheid) opstellen. Hij fungeert als je vertrouwenspersoon. Mits jouw toestemming, kan hij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds en de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer informeren over je medische toestand.
- De adviserend geneesheer van het ziekenfonds: hij beoordeelt je medische ongeschiktheid, vastgesteld door je behandelend arts op basis van ‘het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid.’ Tijdens je arbeidsongeschiktheid kan je uitgenodigd worden voor een medisch onderzoek. Hij kan je advies geven en begeleiden wanneer je het werk wil hervatten.
- De preventieadviseur-arbeidsgeneesheer: hij werkt voor een interne of externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Hij is aangesteld door de werkgever maar moet onafhankelijk van werkgever en werknemer optreden. Hij bekijkt je gezondheidstoestand in functie van de job die je uitoefent. Het gaat niet om een medisch onderzoek. Zo kan hij, wanneer je het werk wil hervatten, voorstellen formuleren om je werkpost en/of je takenpakket aan te passen indien dit vanuit medisch oogpunt nodig is. Je hebt het recht om de arbeidsgeneesheer te contacteren voor een gesprek over je werkhervatting. Daarnaast kan je op eigen initiatief de arbeidsgeneesheer contacteren bij gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van je werk.
Wat is een re-integratietraject?
Een re-integratietraject heeft tot doel de re-integratie te bevorderen van een werknemer die het overeengekomen werk niet langer kan uitvoeren, door die werknemer tijdelijk of definitief aangepast werk of een ander werk te geven. De persoon die centraal staat in dit proces is de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. De drie fasen zijn de opstart van het re-integratietraject, de evaluatie van de re-integratie en de opmaak van een re-integratieplan.
Wie kan het re-integratietraject laten opstarten?
De twee partijen die een re-integratietraject kunnen aanvragen zijn: de werknemer zelf (of zijn behandelend geneesheer) en de werkgever. De aanvraag om een re-integratietraject te laten opstarten, gebeurt steeds schriftelijk en wordt gericht aan de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. Van zodra deze de aanvraag heeft ontvangen licht hij de andere partijen in. Het is ook de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer die het re-integratietraject opstart.
Werknemer of zijn behandelend geneesheer
Ongeacht de duur van de arbeidsongeschiktheid kan jij of je behandelend geneesheer (mits jouw akkoord) een verzoek tot het doorlopen van een re-integratietraject indienen.
Werkgever
Je werkgever kan een re-integratietraject aanvragen als je drie opeenvolgende maanden arbeidsongeschikt bent geweest, of vanaf het moment dat je een attest van je behandelend geneesheer voorlegt waarin staat dat je definitief ongeschikt bent voor het overeengekomen werk. De periode van 3 maanden wordt onderbroken wanneer je opnieuw aan het werk gaat, tenzij je binnen de 14 dagen na deze werkhervatting opnieuw arbeidsongeschikt wordt. In dat geval wordt deze termijn geacht niet onderbroken te zijn geweest.
Kan een re-integratietraject worden gestart als de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een arbeidsongeval of een beroepsziekte?
Ja. In dit geval kan het re-integratietraject echter ten vroegste starten op de consolidatiedatum, d.i. het ogenblik waarop het letsel niet meer zal verergeren.
Meer weten? Download onze brochure!
Download de brochure Re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers