Begeleiding werkzoekenden - DISPO
Op deze pagina:
De Brusselse regionale zet zich dagelijks in en onderneemt actie om ervoor te zorgen dat het recht op werk een realiteit wordt. Deze verbintenis komt tot uiting in 3 concrete acties :
- Begeleidingsdienst dispo
- Begeleiding werknemers die slachtoffer zijn van een faillissement
- Vorming burgerschap
Begeleidingsdienst dispo
Sinds de Regering de procedure voor activering van het werkzoekgedrag heeft ingevoerd, heeft de Brusselse regionale met de steun van Actiris (het Brussels gewestelijk arbeidsbureau) een begeleidingsdienst opgericht.
Activiteiten
De begeleidingsdienst Dispo biedt Brusselse werkzoekenden :
- collectieve infosessies over de rechten en plichten met betrekking tot de controle van de beschikbaarheid op de arbeidsmarkt
- individuele opvolging in elk stadium van de procedure
- begeleiding tijdens de individuele gesprekken en de colleges van de controleprocedure uitgevoerd door de dienst « beschikbaarheid van de werklozen op de arbeidsmarkt » van Actiris
- begeleiding en informatie over de door Actiris gevraagde acties.
U bent een Brusselse werkzoekende en u heeft zich net ingeschreven bij Actiris? U bent sinds kort of reeds geruime tijd werkloos in Brussel? De begeleidingsdienst dispo is er om u te informeren en te helpen.
Aarzel niet om een beroep op ons te doen als u hulp nodig hebt en u in te lichten om deel te nemen aan de infosessies.
- Hoe bewijs leveren van zoektocht naar werk?
- Procedure Dispo G
- Procedure Dispo J
Contact
Begeleidingsdienst Brusselse werkzoekenden
Boudewijnlaan 8
1000 Brussel
Tel. : 02/210.01.02
Fax : 02/210.01.09
Yael Huyse
Sarah Elaachiri
Vorming burgerschap
Om de stagiairs in staat te stellen een beter inzicht te verwerven in de wereld waarin zij evolueren en zo hun acties als burgers en werknemers te versterken, zijn in vier van de grote Brusselse opleidingscentra van Bruxelles formation (kantoor en diensten, bouw, industrie en logistiek) modules over burgerschap geïntegreerd in de kwalificatievormingen.
Het project volgt zowel doelstellingen die verband houden met de arbeidswereld (gegeven door de sociale partners, waaronder de ACLVB), als doelstellingen die verband houden met de instellingen (ia partners uit de verenigingssector), en die transversaal verband houden met de persoonlijke ontwikkeling van de stagiairs.
Deze doelstellingen zijn
- de Belgische en Brusselse institutionele omgeving waarin de stagiair leeft en werkt beter begrijpen.
- De vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om zich in een democratische samenleving te integreren (weten hoe te denken, het standpunt van anderen respecteren, anderen aanvaarden, zich uitspreken, enz.)
- De cursisten informeren en toerusten met betrekking tot de sociale betrekkingen in de arbeidswereld.
Sinds 2015 delen de sociale partners (ACLVB, ACV, ABVV en Beci) de verschillende groepen stagiairs om te informeren, te debatteren en na te denken over verschillende aspecten van de individuele en collectieve verhoudingen op het werk : sociale zekerheid, sociaal overleg en de arbeidsovereenkomst.