PC 118 : loon- en arbeidsvoorwaarden
Op deze pagina:
Hieronder vindt u de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden voor de arbeiders tewerkgesteld in de voedingsnijverheid (paritair comité 118). Het is binnen dit Paritair Comité dat de minimale loon- en arbeidsvoorwaarden, per collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO), worden vastgelegd.
De bepalingen hieronder zijn een overzicht van de minima die van toepassing zijn in de sector. Voor meer inlichtingen kan u onze brochure inkijken of neem contact op met uw ACLVB-afgevaardigde, bestendig secretaris of het dichtstbijzijnde ACLVB-kantoor.
Opgelet! Er kunnen bedrijfscao’s afgesloten worden die gunstigere loon- en arbeidsvoorwaarden voorzien dan de sectorale minima. In dat geval zijn de meest gunstige voorwaarden van toepassing.
Lonen
De reële uurlonen en de sectorale minimumuurlonen van alle arbeiders uit de voedingsnijverheid, de weekendpremie in de sector bakkerijen en banketbakkerijen en de aanwezigheidspremie in de sector van de pluimveeslachterijen worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd.
Hier vindt u de minimumuurlonen vanaf 1 januari 2024. Indien er in uw bedrijf andere uurlonen van toepassing zijn, moeten deze altijd hoger liggen dan de sectorale uurlonen.
Tweejaarlijks vinden er sectorale onderhandelingen plaats. Daarin kan een sectorale loonsverhoging bekomen worden indien de loonnorm het toelaat. Meer informatie over de resultaten van de meest recente sectorale onderhandelingen vindt u op onze website.
Indien u vragen heeft in verband met uw loon, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw afgevaardigde, bestendig secretaris of lokaal ACLVB-kantoor. Voor bijkomende informatie kan u altijd een kijkje nemen in onze brochure.
Premies
In de voedingsnijverheid worden er verschillende premies toegepast. Hieronder geven wij alvast een bondig overzicht. Voor bijkomende vragen kan u gerust een kijkje nemen in onze sectorale brochure.
Ploegen- en nachtpremie: Sector algemeen (exclusief bakkerijen)
- Ochtendpremie: €0,61/u
- Namiddagpremie: €0,69/u
- Nachtpremie: +20%
Koudepremie
Algemeen: loontoeslag van 10% voor arbeiders die regelmatig in koelruimtes of -vrachtwagens voor diepgevroren producten (-18°C) werken
Slachthuizen en vleesuitsnijderijen, pluimveeslachterijen en de vleesconserven: extra premie van 5%, indien de temperatuur lager is dan (5°C) en hoger dan (-18°C).
Bakkerijen en banketbakkerijen: extra premie van 5%, indien de temperatuur lager is dan (8°C) en hoger dan (-18°C).
Premie voor arbeid op de 6de en 7de dag van de week
Premie van 25% van het gewone basisuurloon.
Eindejaarspremie - algemene regel
De berekening van het bedrag van de eindejaarspremie gebeurt op basis van het bruto loon, de contractuele premies en de voordelen in natura. De premie verschilt dus naargelang uw persoonlijke situatie. De premie wordt betaald vóór 25 december.
Aanwezigheidspremie Pluimveeslachterij
In de pluimveeslachterijsector wordt een minimum aanwezigheidspremie van 0,48 euro per uur betaald aan de arbeiders van categorie I, op voorwaarde dat zij noch gewettigd noch ongewettigd afwezig waren gedurende de beschouwde betaalperiode (behalve voor jaarlijkse vakantie, klein verlet, arbeidsongevallen, syndicale vorming, werkloosheid of feestdagen).
Seizoenspremie groentennijverheid
Loonklasse I |
|
na 3 opeenvolgende seizoenen |
+0,01 EUR/uur |
na 4 opeenvolgende seizoenen |
+0,03 EUR/uur |
Loonklasse II |
|
na 2 opeenvolgende seizoenen |
+0,01 EUR/uur |
na 3 opeenvolgende seizoenen |
+0,03 EUR/uur |
na 4 opeenvolgende seizoenen |
+0,04 EUR/uur |
Extra’s bakkerijen
Een extra is een arbeider die wordt aangeworven in kleine en middelgrote ondernemingen bij feestelijkheden en/of weekends, ten gevolge van plotse productiestijgingen die eigen zijn aan deze dagen. Deze arbeider, “extra” genoemd, heeft recht op het loon dat vastgesteld is voor de uitgeoefende functie vermeerderd met 20% van dit uurloon.
Weekendpremie
Voor grote bakkerijen en banketbakkerijen geldt een vaste sectorale weekendpremie van 3,71 euro. De weekendpremie voor de kleine bakkerijen (minder dan 20 werknemers) is op 4,99 euro gebracht.
Syndicale premie
De volledige premie wordt elk jaar begin november betaald. De premie bedraagt maximaal 145 euro.
Arbeidskledij
In veel gevallen stelt uw werkgever werkkledij ter beschikking. Als dit het geval is, staat hij ook in voor het onderhoud en het schoonmaken ervan.
Voor het ter beschikking stellen van werkkledij: 4,66 euro / week
Voor het onderhoud van de werkkledij: 5,51 euro / week
Verplaatsingskosten
Bij het bepalen van de terug te betalen verplaatsingskosten wordt rekening gehouden met het aantal afgelegde kilometers en het gebruikte vervoermiddel. Hierbij verstaat men onder "afgelegde afstand" de enkelvoudige afstand, dus niet de afstand heen en terug. Bij vervoermiddel maakt men het onderscheid tussen openbaar vervoer, privé-vervoermiddel en de fiets.
De tussenkomst in verplaatsingskosten wordt minstens één maal per maand betaald. Bij indiensttreding van een werknemer moet de werkgever op de hoogte worden gesteld van de afstand woon-werkplaats en de gebruikte vervoermiddel. Hier vind je de bijdrage van de werkgever in de transportkosten voor openbaar vervoer, carpooling en eigen vervoer vanaf 1 februari 2024.
Indien je hier verdere vragen over zou hebben. Aarzel dan niet om een ACLVB-afgevaardigden of een bestendig secretaris te contacteren. Je kan ook steeds terecht bij het dichtstbijzijnde ACLVB-kantoor of voor meer gedetailleerde informatie per vervoermiddel verwijzen wij u graag door naar onze sectorale brochure.
Arbeidsduur
De daggrens voor de arbeidsduur in de voedingsnijverheid is 9 uur. De weekgrens bedraagt 37 of 38 uur. In de groentenijverheid en in de bakkerijen en banketbakkerijen die minder dan 10 arbeiders tewerkstellen is de weekgrens 38 uur.
Toch wordt in veel bedrijven nog 40 uur per week gewerkt. De wettelijke arbeidsduur van 37 of 38 per week wordt in dit geval toch bereikt door het toekennen van compensatiedagen.
In een aantal specifieke gevallen is het toegelaten de wekelijkse arbeidsduur te overschrijden. Bijvoorbeeld bij buitengewone vermeerdering van werk of onvoorziene noodzakelijkheid. Daarvoor is het akkoord van de vakbondsafvaardiging vereist.
Voor bijkomende informatie kan u een kijkje nemen in onze brochure voedingsnijverheid.
Deeltijdse arbeid
Deeltijdse arbeid is onderworpen aan twee grenzen:
- De minimale wekelijkse arbeidsduur van deeltijdse arbeiders is vastgesteld op één derde van de wekelijkse arbeidsduur van een voltijds arbeider (dus 37/38 uren in de voedingsnijverheid).
- De werkperiode mag niet korter zijn dan 3 uur. Deze voorwaarde geldt ook voor voltijdsen!
Voor bijkomende informatie kan u altijd een kijkje nemen in onze brochure voedingsnijverheid.
Controle op interimarbeid
Sinds 2014 bestaat er een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst uitzendarbeid. Daarin zijn volgende bepalingen vastgelegd:
- Driemaandelijkse informatie: ondernemingsraad of syndicale delegatie krijgen driemaandelijks een overzicht van het gebruik van uitzendarbeid in het bedrijf om zo een evaluatie te kunnen maken van het gebruik van interims.
- Dagcontracten zijn enkel mogelijk na overleg en na het akkoord van de syndicale delegatie.
In het sectorakkoord 2017-2018 werden nieuwe sectorale voorzieningen genomen om interimwerk in ondernemingen beter in te kaderen. In de ondernemingen met een syndicale delegatie moet een collectieve bedrijfsovereenkomst afgesloten worden over de problematiek van werkbaar werk (ten laatste op 31 december 2017). Deze collectieve arbeidsovereenkomst zal maatregelen gerelateerd aan interimwerk bevatten, alsook maatregelen met betrekking tot werkbaar werk.
Het doel van deze maatregelen is het beperken van interimwerk binnen een aanvaardbaar en legaal kader, het inzetten op duurzaam werk en het bestuderen van mogelijkheden om interimjobs om te vormen naar vaste jobs.
Deze maatregelen kunnen betrekking hebben op:
Een overzicht binnen de bevoegde overlegorganen van de redenen en de duur van de tewerkstelling van uitzendkrachten per functie onderworpen aan andere wettelijke of conventionele bepalingen ter zake
- De vaststelling van een maximale duur van een dienstverband als uitzendkracht
- Vaststelling van een maximumpercentage uitzendkrachten in verhouding tot de totale werkgelegenheid in het bedrijf
- Het toekennen van contracten voor onbepaalde duur aan uitzendkrachten
- Opleidingsmogelijkheden voor uitzendkrachten
Bovendien:
- De Commissie voor Goede Diensten van de voedingsnijverheid blijft ter beschikking van de sociale partners;
- De ondernemingen zorgen voor de verplichte ontvangst van nieuwe uitzendkrachten in hun bedrijven.
-
De sociale partners raden aan om:
- informatie over uitzendwerk maandelijks door te geven aan de ondernemingsraad of, bij ontstentenis daarvan, aan de vakbondsafvaardiging;
- minimaal gebruik te maken van wekelijkse tijdelijke contracten, rekening houdend met de organisatorische behoeften van de bedrijven.
Voor de arbeidsovereenkomsten afgesloten vanaf 1 oktober 2023 worden de dagen van effectieve tewerkstelling als uitzendarbeider, die in de 24 maanden onmiddellijk voorafgaand aan het sluiten van de arbeidsovereenkomst in dezelfde onderneming werden gepresteerd, in aanmerking genomen voor het bepalen van de anciënniteitsdagen
Schorsing arbeidsovereenkomst
In sommige omstandigheden kunt u, of beslist u zelf om, tijdelijk niet meer te werken. Bijvoorbeeld in geval van ziekte, tijdelijke werkloosheid, klein verlet, verlof om dwingende redenen, jaarlijkse vakantie, feestdagen of tijdskrediet.
Ziekte
Als u ziek wordt, verwittigt u zo vlug mogelijk uw werkgever en bezorgt u hem een doktersbriefje binnen de termijn die in het arbeidsreglement van uw onderneming is bepaald. Verwittig ook uw mutualiteit om van hun diensten te kunnen genieten en eventueel uw recht op gewaarborgd loon niet te verliezen.
Bestaanszekerheid bij langdurige ziekte: 8,90 euro/dag vanaf 1 januari 2024.
Tijdelijke werkloosheid
Tijdelijke werkloosheid kan om allerlei redenen (economische, technische, weersomstandigheden,…) ingevoerd worden. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u in die situatie werkloosheidsvergoedingen ontvangen. Neem contact op met ACLVB of de ACLVB-afgevaardigde in uw onderneming om uw dossier in orde te brengen. Weet dat u, alvorens in tijdelijke werkloosheid te kunnen gaan, u eerst al uw openstaande inhaalrustdagen moet opnemen.
Bij tijdelijke werkloosheid hebt u recht op een bijkomende vergoeding bij uw werkloosheidsuitkering. Om van dit recht te genieten moet u meer dan 12 maanden dienst in de onderneming hebben.
Wanneer |
Vanaf 1 januari 2024 |
voor de eerste 5 werkloosheidsdagen |
10,23 euro/dag |
vanaf de 6de werkloosheidsdag |
14,08 euro/dag |
Klein verlet
Bij bepaalde gelegenheden hebt u recht verlof te nemen. Om correct van dit recht gebruik te maken moet uw werkgever indien mogelijk vooraf verwittigd worden. Uiteraard moet men dit verlof gebruiken voor een geldige reden:
Reden afwezigheid |
Duur afwezigheid |
Huwelijk werknemer |
3 dagen te kiezen in de week van de gebeurtenis of de daaropvolgende week |
Huwelijk kind werknemer of echtgeno(o)t(e), broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder, stiefvader, stiefmoeder, kleinkind werknemer |
de dag van het huwelijk |
Priesterwijding of intrede in klooster van kind werknemer of echtgeno(o)t(e), broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster werknemer |
de dag van de plechtigheid |
Overlijden echtgeno(o)t(e), kind werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e),vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder, stiefvader of stiefmoeder van de werknemer |
5 dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt 6 maanden na het overlijden |
Overlijden broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, grootvader, grootmoeder, overgrootvader, overgrootmoeder, kleinkind, achterkleinkind, schoonzoon of schoondochter die inwoont bij de werknemer |
2 dagen te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis |
Overlijden broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, grootvader, grootmoeder, overgrootvader, overgrootmoeder, kleinkind, achterkleinkind, schoonzoon of schoondochter die niet inwoont bij de werknemer |
de dag van de begrafenis |
Plechtige communie of deelname feest vrijzinnige jeugd van een kind van de werknemer of zijn echtgeno(o)t(e) |
de dag van de plechtigheid of de daaraan voorafgaande of daaropvolgende activiteitsdag als de plechtigheid op een zon-, feestdag of inactiviteitsdag valt |
Deelname jury Hof van Assisen, oproeping als getuige voor de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanmaning van de arbeidsrechtbank |
de nodige tijd doch maximum 5 dagen |
Uitoefenen ambt bijzitter hoofdstembureau of enig stembureau bij parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen |
de nodige tijd |
Uitoefening ambt bijzitter hoofdbureau bij verkiezing Europees Parlement |
de nodige tijd doch maximum 5 dagen |
Uitoefenen ambt bijzitter hoofdbureau voor stemopneming bij parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen |
de nodige tijd doch maximum 5 dagen |
Verlof om dwingende redenen
U hebt een beperkt recht op onbetaald verlof om een dringende en noodzakelijke tussenkomst bij een sociaal of familiaal probleem. Die gebeurtenis mag niet voorzien zijn en moet los staan van het werk. Op vraag van uw werkgever dient u de dwingende reden te bewijzen. De duur van uw afwezigheid mag in elk geval niet meer dan 10 kalenderdagen per jaar zijn. Voor deeltijdse arbeiders is deze maximumduur in verhouding met hun deeltijdse prestaties.
Jaarlijkse vakantie
De duur van uw vakantie wordt bepaald door het aantal dagen dat u effectief werkte in het voorbije kalenderjaar. Als u het hele voorafgaande jaar gewerkt hebt heeft u recht op vier volle weken vakantie, 20 dagen in een vijfdagenweekstelsel. Als u geen volledig kalenderjaar hebt gewerkt, zal uw recht op een aantal vakantiedagen in verhouding minder zijn.
U hebt recht op 10 betaalde feestdagen: 1 januari, Paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartdag, Pinkstermaandag, 21 juli, OLV Hemelvaart, Allerheiligen, 11 november, Kerstmis. Als een feestdag op een zondag of een gewone inactiviteitsdag valt, wordt deze door een gewone activiteitsdag vervangen. De vervangingsdag krijgt dan het karakter van een feestdag.
Indien u nog bijkomende informatie wenst in verband met verlofstelsels, kan u een kijkje nemen in onze sectorale brochure.
Tijdskrediet
Op 21 maart 2017 werden de nationale cao’s met betrekking tot eindeloopbaan in de NAR ondertekend. De voedingsnijverheid heeft haar sectorale reglementering voor 2023-2024 aangepast.
Ook de sectorale regimes voor tijdskrediet met motief (zorgen) en tijdskrediet lange loopbanen (algemeen regime en eindeloopbaan na 28 jaar dienst) blijven behouden en worden aangepast naar de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst 103 als volgt:
Tijdskrediet met motief:
- 51 maanden, op te nemen als parttime, voltijds of 1/5.
- Motieven: volgen van erkende opleiding, zorg dragen voor een kind jonger dan 8 jaar of voor een gezins-of familielid tot de tweede graad die zwaar ziek zijn; palliatieve zorgen; zorg dragen voor een gehandicapt kind jonger dan 21 jaar.
Eindeloopbaan zware beroepen of lange loopbaan:
- De minimumleeftijd om aanspraak te maken op deze maatregelen staat vast op 55 jaar voor alle arbeiders die hun prestaties verminderen naar parttime of overschakelen op 4/5:
- In geval van een lange loopbaan van 35 jaar
-
In geval van een zwaar beroep:
- 5 jaar tijdens de laatste 10 jaar
- 7 jaar tijdens de laatste 15 jaar
- Nachtwerk gedurende 20 jaar
Uitgebreide informatie vind je op de themapagina tijdskrediet op onze website.
Hier kunnen we u niet steeds een antwoord op maat geven op uw vragen. Op welke regeling u zich kunt beroepen hangt voor een groot deel af van uw persoonlijke situatie. Indien u specifieke vragen hebt kunt u deze stellen in een van onze secretariaten of aan één van onze medewerkers.
Opzegtermijnen
Sinds 1 januari 2014 zijn de opzegtermijnen voor arbeiders en bedienden geharmoniseerd. Hierdoor is de berekening van de opzegtermijnen complex geworden. Indien u vragen hebt over uw persoonlijke situatie, gelieve dan contact op te nemen met uw afgevaardigde of uw ACLVB-secretariaat. Zij beschikken over de nodige tools om u verder te helpen. Neem zeker ook al eens een kijkje in onze sectorale brochure.
Arbeiders in de voedingssector die werkloos worden hebben recht op een bijkomende vergoeding bij de werkloosheidsuitkering. Het gaat om 5,79 euro per werkloosheidsdag gedurende hetzelfde aantal weken als men jaren dienst had bij zijn werkgever.
Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht bekomt men 13,39 euro aanvullende vergoeding per dag vanaf 1 januari 2024.
OPGELET! U hebt pas recht op werkloosheidsuitkeringen wanneer u geen schuld treft aan uw ontslag. Laat u nooit onder druk zetten door uw werkgever om zelf een einde te stellen aan uw contract of om dit te beëindigen in onderlinge overeenkomst indien u daar eigenlijk niet mee akkoord kan gaan. U riskeert uw recht op werkloosheidsuitkeringen te verliezen. Als u wordt ontslagen of als u zelf ontslag wil nemen, neem dan best eerst contact op met uw ACLVB-bedrijfscoördinator, uw vakbondsafgevaardigde of uw plaatselijke ACLVB-secretariaat.
Werkloosheid met bedrijfstoeslag – SWT (het vroegere brugpensioen)
Het systeem van werkloosheid met bedrijfstoeslag (brugpensioen) is de laatste jaren grondig gewijzigd.
Voor meer algemene informatie in verband met SWT kan u hier op onze website terecht.
Wij kunnen op deze website niet altijd een “kant en klaar” antwoord bieden op alle individuele vragen. Veel hangt af van uw persoonlijke situatie. Voor specifieke vragen kan u steeds terecht bij één van onze ACLVB-kantoren of bij onze medewerkers.
Eindeloopbaandagen
Het begrip ‘langer werken’ heeft ook zijn intrede gedaan in de voedingsnijverheid.
Om het langer werken werkbaar te maken zijn er sinds 2014 eindeloopbaandagen geïntroduceerd.
Het algemene systeem van eindeloopbaandagen werd in het sectorakkoord 2023 – 2024 verlengd en ziet er nog steeds als volgt uit (met 5 jaar anciënniteit in de onderneming en een minimum van 20 werknemers)
- 3 dagen/jaar vanaf 55 jaar
- 6 dagen/jaar vanaf 57 jaar
- 9 dagen/jaar vanaf 59 jaar
- 1 bijkomende dag op 62 jaar (ofwel 10 dagen)
Voor werknemers in grote bakkerijen (met ten minste 20 werknemers) is het systeem als volgt geregeld:
Op voorwaarde van 5 jaar anciënniteit:
- 3 dagen vanaf 59 jaar
- 1 bijkomende dag op 62 jaar (ofwel 4 dagen)
Het volledige aantal extra eindeloopbaandagen wordt op 1 januari van het kalenderjaar toegekend aan werknemers die de vereiste leeftijd hebben bereikt.
Brochure eindeloopbaandagen 2024
Deze dagen worden beschouwd als dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon en als zodanig aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.
Deze dagen zijn pro rata toegekend als u pas in de loop van het kalenderjaar aan de voorwaarden voldoet, deeltijds werkt of als u met pensioen vertrekt in het kalenderjaar.
In de ondernemingen waar arbeiders op de vermelde leeftijden reeds beschikken over extra verlofdagen, kunnen deze eindeloopbaandagen via een collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsvlak worden omgezet in een gelijkwaardig voordeel.
Sectoraal pensioenplan
Vanaf april 2004 bestaat er voor de arbeiders uit de voedingsnijverheid een sectoraal aanvullend pensioenplan. Dit is het gevolg van de CAO van 5 november 2003, mede onderhandeld en ondertekend door ACLVB.
Dit betekent dat alle arbeiders van de voedingsnijverheid een aanvullend pensioen genieten, ofwel op basis van het sectoraal sociaal pensioenplan, ofwel op basis van een bedrijfseigen systeem.
Voor verdere informatie verwijzen we naar de website van het Sociaal Fonds 2e Pijler PC118.
De solidariteitstussenkomsten worden verhoogd en uitgebreid om werknemers in geval van loonverlies de continuïteit van hun aanvullend sectoraal pensioen te verzekeren.
- Tegemoetkoming in geval van overlijden: 500 euro per jaar gedurende 5 jaar
- Tegemoetkoming in geval van arbeidsongeschiktheid: eenmalig 2000 euro (de mogelijkheid om de tegemoetkoming te verhogen in geval van arbeidsongeschiktheid langer dan 200 dagen wordt onderzocht).
- Tegemoetkoming in geval van economische werkloosheid: 1 euro per dag
- Tegemoetkoming in geval van zwangerschapsverlof: 1 euro per dag
- Tegemoetkoming in geval van vermindering van de arbeidsduur tot 4/5 (cao 103): 1 euro per dag
- Tegemoetkoming in geval van faillissement van de werkgever: betaling van niet-betaalde kosten voor een periode van maximum een maand na de aankondiging van het faillissement.
Vakbondsafvaardiging
Om effectief aan vakbondswerk te doen is de oprichting van een vakbondsafvaardiging een van de meest efficiënte instrumenten. In de voedingsnijverheid kan, mits enkele modaliteiten vervuld zijn, een vakbondsafvaardiging worden opgericht in ondernemingen die minstens 25 werknemers tewerkstellen.
Indien u interesse hebt om de belangen van de arbeiders in uw onderneming te behartigen, neemt u contact op met de bestendig secretaris van uw zone.
Sectorale vorming
Vorming is een grote uitdaging voor alle werknemers in een werkomgeving die constant evolueert. De integratie van nieuwe technologieën, de automatisatie en zelfs de data van een geglobaliseerde economie gaan alle werknemers aan.
Om nieuwe competenties te verwerven en deze blijvend te ontwikkelen, worden vanaf 1 januari 2020 een gemiddelde van vier dagen vorming per voltijds equivalent verplicht binnen een onderneming.
Van deze dagen zijn twee dagen per voltijds equivalent bedoeld voor een individueel recht op vorming.
In ondernemingen met 20 werknemers of meer moet een vormingsplan opgesteld worden met de ondernemingsraad of bij gebrek hieraan met de syndicale delegatie. Elke arbeider beschikt ook over initiatiefrecht om een onderhoud te vragen over de mogelijkheden voor vorming met de hiervoor aangestelde verantwoordelijke.
Het vormingsaanbod is ontwikkeld door Alimento (het sociaal fonds van paritaire comités 118 en 220). Aarzel niet om u in te schrijven via uw afgevaardigde.
In samenwerking met Alimento worden, om competenties van bepaalde doelgroepen te versterken, vormingscheques met een waarde van 2.500 euro verspreid voor:
- Arbeiders jonger dan 26 tijdens hun eerste twaalf maanden dienst in de sector.
- Voor alle ontslagen arbeiders.
Voorlopige Functieclassificatie Bakkerijen - in overleg (september 2024)
Functieclassificaties zijn essentieel als we duidelijk en begrijpbaar werk willen leveren. Ze vormen de kern van de arbeidscontracten en de sociale dialoog in evoluerende beroepen. Op sectorniveau willen we een referentie-instrument hebben, een sectornorm. Natuurlijk blijven de functieclassificaties die momenteel van kracht zijn in jullie bedrijven de standaard. Maar in de toekomst zullen jullie een bijgewerkte, algemene standaard ontvangen.
Dit wordt allemaal uitgelegd in een webinar. We maakten een lijst van functies en functiebeschrijvingen waarop de classificatie van toepassing is.
- Bakker
- Banketbakker/chocolatier/ijsbereider
- Hoofd bakker/banketbakker/chocolatier/ijsbereider
- Deegbereider/deegverwerker
- Ovenbediener
- Medewerker grondstoffenmagazijn
- Medewerker werkpost
- Medewerker inpaklijn
- Lijncoördinator
- Afwasser
- Teambegeleider schoonmaak
- Orderbereider
- Teambegeleider orderbereiding
- Magazijnier
- Chauffeur bezorger
- Afvalophaler
Jouw mening telt. We betrekken je rechtstreeks bij deze functieclassificatieoefening via een overleg dat zal plaatsvinden op 9 september. Aarzel dus niet om jouw mening te geven en, indien nodig, jouw ervaring en visie toe te voegen aan deze oefening en door te geven aan de permanente secretaris uit jouw zone tegen 9 september.
Interessante links
Sociaal Fonds, Fonds Bestaanszekerheid en Aanvullend Pensioenfonds Tweede Pijler van de voedingsnijverheid: Alimento
Alimento groepeert de verschillende sectorale diensten die beheerd worden door de sociale partners, waaronder ACLVB, en die beschikbaar zijn voor werknemers en werkgevers in de voedingsnijverheid (PC 118 & PC 220).
Concreet gaat het om de diensten van:
- IPV vzw: opleiding, personeels- en organisatieadvies;
-
Synersec vzw, administratief en financieel beheer van:
- De Waarborg- en Sociale Fondsen voor arbeiders, arbeiders bakkerijen en bedienden: bijvoorbeeld aanvullende uitkeringen bij SWT (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) en langdurige ziekte, of uitwerking van de sectorale functieclassificaties;
- De Fondsen Tweede Pijler voor arbeiders en bedienden: het aanvullend sectoraal pensioen.
Alle diensten en de betrokken contactgegevens hebben we verzameld op Alimento.be.
Birminghamstraat 225
1070 Anderlecht
Telefoon: 02/513.13.32
Fax: 02/732.33.54
Website: www.alimento.be
___________________________________________________________________________
EFFAT, European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions
EFFAT is de Europese syndicale federatie voor de sectoren van de landbouw, voeding en toerisme. EFFAT vertegenwoordigt 120 nationale syndicale organisaties uit 35 Europese landen. Ze verdedigt de belangen van 2.6 miljoen leden tegenover de Europese instituten, Europese syndicale federaties en directies van ondernemingen.
ACLVB is een actief lid van de EFFAT en zetelt in het uitvoerend comité.
In de loop van de laatste jaren heeft EFFAT Europese bedrijfscomités in meer dan 100 transnationale groepen opgezet en voert met succes een sociale dialoog in, onder andere, de sectoren van landbouw, toerisme, restaurant en catering, en zelfs suiker en tabak. EFFAT helpt de aangesloten organisaties uit Centraal- en Oost-Europa om sterke en vrije vakbonden op te zetten. EFFAT onderschrijft ook al sinds haar ontstaan een duurzame ontwikkeling van de landouw en voeding die rekening houdt met mens, dier en milieu.
Indien u vragen hebt, aarzel dan niet om deze te stellen aan uw afgevaardigde of neem contact op met de Nationaal Sectoraal Verantwoordelijke.
Rue Fossé-aux-Loups 38
Postbus 3
B-1000 BRUSSEL
Tel : 32 2 218 77 30·
Fax: 32 2 218 30 18
Email: effat@effat.eu
Website: www.effat.eu
___________________________________________________________________________
De internationale unie van arbeiders in de voedingsnijverheid is een internationale federatie van 430 syndicale organisaties die samen meer dan 10 miljoen arbeiders vertegenwoordigen in de sectoren van:
- Landbouw en plantages
- Voorbereiding en productie van voedingsproducten
- HORECA
- Tabaksindustrie
ACLVB is lid van de UIF. Deze organisatie bestaat al sinds 1920 en is gevestigd in Genève, Zwitserland. Ze verdedigt de arbeiders:
- Bij transnationale akkoorden tussen multinationals in de voeding (TNC) om zo een globale sociale dialoog op te zetten.
- Op gebied van mensenrechten en syndicale rechten over de ganse wereld
- Om zo een internationale vertegenwoordiging van syndicale organisaties in de voeding en solidariteit tussen arbeiders (bijvoorbeeld in de productieketen van cacao) te creëren en te versterken
___________________________________________________________________________
Enkele interessante internationale links