Maak gebruik van vergelijkingswebsites voor diensten
Op deze pagina:
In de context van de hoge inflatie van in het bijzonder energieproducten, is het belangrijk dat je als consument steeds op zoek gaat naar de voor jou voordeligste tarieven. Om dat op een relatief eenvoudige manier te kunnen doen, bestaan er vergelijkingswebsites. Deze zijn er niet alleen voor gas en elektriciteit, maar ook voor telecomdiensten en bankdiensten. Maak dan ook zeker gebruik van de onderstaande vergelijkingswebsites om te kijken wat voor jou de voordeligste leveranciers en formules zijn.
Energietarieven
In Vlaanderen kan je alle gas- en elektriciteitscontracten die worden aangeboden met elkaar vergelijken specifiek in jouw gemeente via de V-test van de VREG. De VREG is de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. Het is bij deze test ook mogelijk om jouw verbruik te koppelen aan de test via Fluvius en je bijhorend EAN-nummer, opdat je een zo goed mogelijke vergelijking kan maken. Op basis van de test kan je analyseren of het interessant is om van energieleverancier te veranderen en of je al dan niet kiest voor een vast of variabel contract. Er wordt ook duiding gegeven bij eventuele bijkomende kosten, de looptijd van het contract en of het al dan niet om (deels) groene elektriciteit gaat. Indien je verwarmt op gas, kan je zowel voor elektriciteit en gas samen als apart een vergelijking maken. In praktijk is het mogelijk om een afzonderlijke leverancier te kiezen voor je gascontract en voor je elektriciteitscontract.
Via deze link kan de V-test uitgevoerd worden: https://vtest.vreg.be/
In Wallonië kan je gebruik maken van een gelijkaardige vergelijkingswebsite: https://www.compacwape.be/client/#/myProfile
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt exact dezelfde tool gebruikt, maar dan met resultaten specifiek voor Brussel: https://www.brusim.be/client/#/myProfile
Een mankement van bovenstaande vergelijkingstools is dat er enkel een vergelijking kan worden gemaakt tussen tariefformules die op dit moment op de markt worden aangeboden. Er zijn echter veel consumenten die een tarief hebben dat niet langer wordt aangeboden. Om ook hier een vergelijking mogelijk te maken, heeft de federale energieregulator CREG eveneens een vergelijkingstool ontwikkeld: de CREG Scan. Deze vergelijkt het energiecontract dat je in het verleden hebt afgesloten met het huidige aanbod op de markt. Op die manier kan je analyseren of het opportuun is om op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier of tariefformule. Via deze link kan de CREG Scan geconsulteerd worden: https://www.creg.be/nl/cregscan#/.
Telecomdiensten
Ook voor telecomdiensten kan je gebruik maken van een officiële vergelijkingswebsite om te kijken of je huidige tariefformule wel de interessantste is. Dat kan zowel voor breedbandinternet, vaste telefonie en televisie, als voor mobiele telefonie. En ook voor packs die meerdere van deze diensten combineren kan je een vergelijking maken. De vergelijkingstool wordt aangeboden door het BIPT, de Belgische regulator voor telecom- en postdiensten.
Je kan hierbij een automatische berekening laten maken waarbij je werkelijke verbruiksgegevens worden opgevraagd bij je huidige operator en worden vergeleken met andere aanbieders op de markt. Daarnaast kan je ook een manuele berekening maken waarbij je op basis van je postcode, je gewenste dienst en maximumbudget een vergelijking maakt.
Via deze link kan de vergelijkingstool van het BIPT worden geconsulteerd: https://www.bestetarief.be/.
Indien je wil veranderen van vaste telecomoperator, kan je dat eenvoudig doen via Easy Switch. De Easy Switch”-procedure houdt in dat je eenvoudig en binnen de 48u van operator kan veranderen. Je nieuwe operator moet zorgen voor de opzegging van de diensten bij je oude operator, behalve indien je aangeeft dat je dit zelf wil doen. Je moet wel minstens vast internet of tv hebben op hetzelfde adres om gebruik te kunnen maken van de procedure. Het enige dat je moet doen is aangeven aan je huidige provider dat je wil overstappen.
Bankdiensten
De FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten in België, heeft een vergelijkingstool ontwikkeld om de jaarlijkse kosten van de meest courante diensten van een zichtrekening te vergelijken. Bij het maken van een vergelijking moet je eerst aangeven welke diensten je wenst. Dat gaat bijvoorbeeld om het aantal gewone bankkaarten, of je een kredietkaart wenst, het aantal geldafhalingen dat je gemiddeld doet bij andere banken, … Op basis daarvan krijg je een overzicht van de kosten bij in totaal 21 banken, die door de FSMA up to date worden gehouden.
De vergelijkingstool is beschikbaar op Wikifin, de website van het programma inzake financiële educatie van de FSMA: https://www.wikifin.be/nl/budget-betalen-lenen-en-verzekeren/vergelijkingstool-zichtrekeningen.
Gerelateerde informatie & publicaties
Lees ook
- Ken je herroepingsrecht bij online aankopen
- Ken je recht op garantie
- Let op met neppromoties
- Vraag hulp bij een geschil
- Let op voor dropshipping
- Pas op voor nepverkopers bij tweedehandsverkoop
- Ken je rechten wanneer je vlucht werd vertraagd of geannuleerd
- Ken je rechten na aankoop van een pakketreis
- Je rechten als je reisagentschap failliet gaat
- Weet welke verzekeringen verplicht zijn in België
- Weet welke niet-verplichte verzekeringen aan te raden zijn
- Je recht op een universele bankdienst
- Let op voor phishing
- Je recht op een sociaal tarief
- Verminder je energieconsumptie met deze tips
- Ken het verschil tussen THT en TGT
- Dankzij deze websites ben je beter geïnformeerd en beschermd
- Ga digitaal in interactie met de overheid
- Schrijf je in op de Bel Me Niet Meer lijst en Robinson Lijst