Weet welke verzekeringen verplicht zijn in België
Op deze pagina:
Er bestaan heel veel soorten verzekeringen die op de markt worden aangeboden in België, maar slechts een beperkt deel daarvan is ook wettelijk verplicht. In alle gevallen zijn de volgende verzekeringen wettelijk verplicht:
BA-verzekering voertuigen
Wanneer je een auto of een ander voertuig dat wordt aangedreven door mechanische kracht aankoopt en inschrijft, ben je wettelijk verplicht om hiervoor de burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren. Deze dien je af te sluiten van zodra je een voertuig inschrijft bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Ook buitenlanders die in België met een voertuig willen rijden, moeten in het bezit zijn van een BA-verzekering.
De BA-verzekering dekt de schade die je met je voertuig toedient aan andere personen en/of goederen, dekt de gevolgen van een accident (medische kosten, arbeidsongeschiktheid, inkomensverlies enz.) en dekt de schade aan de inzittenden. Belangrijk hierbij is wel dat deze schade aan inzittenden betrekking heeft op alle inzittenden behalve de bestuurder. De BA-verzekering dekt dus niet je eigen verwondingen wanneer je verantwoordelijk bent voor een ongeval.
Je kan ervoor opteren om naast deze BA-verzekering ook een kleine omnium of een grote omnium af te sluiten, maar dat is niet wettelijk verplicht. Hierbij wordt dan bijvoorbeeld ook de schade aan je eigen wagen gedekt. Ook een bestuurdersverzekering (die de lichamelijke schade aan de bestuurder dekt), of een bijstandsverzekering kunnen een toegevoegde waarde bieden.
Arbeidsongevallenverzekering
Niet alleen jouw werkgever is verplicht om voor jou een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten, ook wanneer je zelf op beroep doet op huispersoneel dien je voor hen een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan om een oppas, poetshulp of tuinman. Een belangrijke nuance hierbij is wel dat deze verplichting niet van toepassing is wanneer het huispersoneel in loondienst van een andere werkgever werkt (bijvoorbeeld een dienstenchequebedrijf) of wanneer deze een zelfstandig statuut heeft (bijvoorbeeld een zelfstandige tuinman).
Daarnaast is het mogelijk dat een verzekering verplicht wordt door een bepaald contract dat je hebt afgesloten, ook al wordt deze niet door de wet verplicht. In praktijk gaat het om de volgende twee soorten verzekeringen die contractueel kunnen verplicht worden aan consumenten:
Brandverzekering
Hoewel het afsluiten van een brandverzekering niet wettelijk verplicht is, kan je wel contractueel verplicht worden om er een af te sluiten. In de meeste gevallen zal dit gaan om een huurcontract waarin is opgenomen dat je er een moet afsluiten. Dit gaat dan om een verzekering voor huurdersaansprakelijkheid die tussenkomt wanneer jij aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan een gebouw of aan derden. Daarnaast kan je er als huurder ook voor kiezen om jouw “inboedel” te verzekeren, hoewel dat niet verplicht zal worden door een huurcontract.
Verder is het ook mogelijk dat de bank jou verplicht om een brandverzekering af te sluiten wanneer je een hypothecaire lening afsluit.
Schuldsaldoverzekering
Analoog aan de verplichting die kan worden opgelegd door de bank om een brandverzekering af te sluiten bij het aangaan van een hypothecaire lening, kan een bank jou ook verplichten om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Deze zal tussenkomen wanneer jij of jouw eventuele partner overlijdt, opdat jouw en/of eventueel zijn of haar deel niet meer moet afbetaald worden na een overlijden.
Het is echter mogelijk dat je verzekeraar je een schuldsaldoverzekering weigert omdat je bepaalde gezondheidsproblemen hebt, of hij kan jou hier een bijzonder hoge premie voor aanrekenen. Dit heeft verregaande gevolgen omdat je dan hoogst waarschijnlijk je droomwoning niet zal kunnen kopen of hiervoor veel hogere kosten zal moeten betalen. Indien je van oordeel bent dat jouw verzekeraar niet op de juiste manier heeft rekening gehouden met je gezondheidstoestand, probeer dan zeker contact op te nemen met het opvolgingsbureau schuldsaldoverzekeringen (www.opvolgingsbureau.be).
Gerelateerde informatie & publicaties
Lees ook
- Ken je herroepingsrecht bij online aankopen
- Ken je recht op garantie
- Let op met neppromoties
- Vraag hulp bij een geschil
- Let op voor dropshipping
- Pas op voor nepverkopers bij tweedehandsverkoop
- Ken je rechten wanneer je vlucht werd vertraagd of geannuleerd
- Ken je rechten na aankoop van een pakketreis
- Je rechten als je reisagentschap failliet gaat
- Weet welke niet-verplichte verzekeringen aan te raden zijn
- Je recht op een universele bankdienst
- Let op voor phishing
- Maak gebruik van vergelijkingswebsites voor diensten
- Je recht op een sociaal tarief
- Verminder je energieconsumptie met deze tips
- Ken het verschil tussen THT en TGT
- Dankzij deze websites ben je beter geïnformeerd en beschermd
- Ga digitaal in interactie met de overheid
- Schrijf je in op de Bel Me Niet Meer lijst en Robinson Lijst