Ken je rechten na aankoop van een pakketreis
Op deze pagina:
Als je een pakketreis boekt bij een reisorganisator, heb je geen recht op een bedenktermijn, ook niet wanneer je de pakketreis online boekt. Dat betekent echter niet dat je geen rechten hebt.
Een eerste belangrijk recht is van toepassing wanneer de reisorganisator eenzijdig wezenlijke wijzigingen doorbrengt aan het reiscontract. Kleine wijzigingen zoals het uur van vertrek vallen hier niet onder, maar wanneer bijvoorbeeld de dag van vertrek wordt gewijzigd, je moet verhuizen naar een minder goed hotel of wanneer er een belangrijk deel van de reis wordt geschrapt, heb je wel bepaalde rechten. Concreet heb je dan twee opties: ofwel ga je akkoord met de voorgestelde wijzigingen, al dan niet met een toegekende prijsvermindering, ofwel heb je het recht om de overeenkomst op te zeggen en je geld volledig terug te krijgen. Een andere mogelijkheid is dat de reisorganisator jou een evenwaardig alternatief voorstelt, maar je bent niet verplicht om in te gaan op dit voorstel. Indien de overeenkomst door de wijziging wordt opgezegd, heb je niet alleen recht op een terugbetaling, maar ook op een passende schadevergoeding. Deze is echter niet van toepassing wanneer er sprake is van overmacht.
Een tweede element heeft betrekking op de prijs van de pakketreis. Je reisorganisator mag de prijs van je pakketreis niet aanpassen, tenzij deze kadert binnen een welbepaalde uitzondering. Deze uitzonderingen worden bepaald in de wet en gaan bijvoorbeeld over wijzigingen aan de brandstofprijzen, bepaalde taksen en wisselkoersen. Bovendien moeten deze uiterlijk 20 dagen voor de vertrekdatum aan de consument gecommuniceerd worden. Indien de prijsverhoging meer dan 8 % bedraagt, heb je het recht om de overeenkomst op te zeggen zonder opzegvergoeding en kan je zelfs een schadevergoeding eisen. Indien er sprake is van een prijsvermindering ten gevolge van de welbepaalde uitzonderingen, kan de reisorganisator wel een administratieve kost in rekening brengen.
Wanneer de reisorganisator de pakketreis annuleert, heb je recht op een volledige terugbetaling en kan je ook een schadevergoeding eisen. Je kan echter geen schadevergoeding vragen wanneer er sprake is van overmacht, bijvoorbeeld in het geval van een epidemie zoals COVID-19 of een oorlog. Wanneer in de reisvoorwaarden is opgenomen dat de reis pas doorgaat bij voldoende deelnemers, en dat uiteindelijk niet het geval is, heb je evenmin recht op een schadevergoeding. De terugbetaling zelf blijft in deze gevallen wel gegarandeerd. De reisorganisator kan jou in het geval van een annulatie ook een alternatieve reis of een reisvoucher voorstellen, maar als consument ben je niet verplicht om dit te aanvaarden.
Wanneer je zelf de pakketreis annuleert, is de regeling afhankelijk van de reisvoorwaarden die opgenomen zijn in de overeenkomst. Vaak zal je de volledige reissom verschuldigd zijn wanneer je kort voor vertrek de reis annuleert. In geen geval mag de reisorganisator een grotere som dan de kostprijs van de reis als opzegvergoeding vragen. Als consument kan je echter ook overmacht inroepen in geval van bijvoorbeeld een oorlog of epidemie. Dit kan echter enkel ingeroepen wanneer de pakketreis niet kan uitgevoerd worden zoals gepland, louter de vrees dat een reis misschien niet kan doorgaan, volstaat niet.
Gerelateerde informatie & publicaties
Lees ook
- Ken je herroepingsrecht bij online aankopen
- Ken je recht op garantie
- Let op met neppromoties
- Vraag hulp bij een geschil
- Let op voor dropshipping
- Pas op voor nepverkopers bij tweedehandsverkoop
- Ken je rechten wanneer je vlucht werd vertraagd of geannuleerd
- Je rechten als je reisagentschap failliet gaat
- Weet welke verzekeringen verplicht zijn in België
- Weet welke niet-verplichte verzekeringen aan te raden zijn
- Je recht op een universele bankdienst
- Let op voor phishing
- Maak gebruik van vergelijkingswebsites voor diensten
- Je recht op een sociaal tarief
- Verminder je energieconsumptie met deze tips
- Ken het verschil tussen THT en TGT
- Dankzij deze websites ben je beter geïnformeerd en beschermd
- Ga digitaal in interactie met de overheid
- Schrijf je in op de Bel Me Niet Meer lijst en Robinson Lijst