Weet welke niet-verplichte verzekeringen aan te raden zijn
Op deze pagina:
Bepaalde niet verplichte verzekeringen zijn steeds aan te raden voor jou als consument. Dat geldt in de eerste plaats voor de brandverzekering en schuldsaldoverzekering voor zover je hiertoe nog niet contractueel verplicht bent.
Daarnaast worden ook de volgende niet-verplichte verzekeringen sterk aangeraden:
Familiale verzekering
Een familiale verzekering dekt schade die door jou, je gezinslid of huisdier wordt toegediend aan derden. Hierbij worden zowel de lichamelijke als materiële schade vergoed. Hoewel deze verzekering niet verplicht is, wordt ze wel aangeraden. Iedereen kan door omstandigheden immers schade veroorzaken, en dan is het handig om een familiale verzekering te hebben. Een aantal voorbeelden van schadegevallen waarvoor een familiale verzekering tussenkomt:
- Je rijdt met je fiets tegen een geparkeerde auto
- Je hond bijt iemand
- Je kind trapt een voetbal door het raam van je buurman
- Je kind laat een dure lamp vallen bij een vriendje thuis
Belangrijk om te vermelden is wel dat schade die je veroorzaakt aan eigen materiaal of eigen lichamelijke schade niet gedekt wordt door de familiale verzekering.
Hospitalisatieverzekering
Iedereen is verplicht om zich aan te sluiten bij een ziekenfonds, waarmee het grootste deel van de kosten van bijvoorbeeld een bezoek bij de dokter of tandarts gedekt zijn. Wanneer je echter gehospitaliseerd wordt, komt het ziekenfonds slechts in beperkte mate tussen. De kosten van een ziekenhuisopname kunnen echter snel hoog oplopen, dus in dat opzicht is het ook aan te raden om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Dat kan bij je ziekenfonds, maar ook bij andere verzekeraars. Het is ook mogelijk dat je dit krijgt aangeboden door je werkgever als extralegaal voordeel, al hebben lang niet alle werknemers dergelijke verzekering via hun bedrijf.
Afhankelijk van de soort hospitalisatieverzekering (en daaraan gerelateerd de kostprijs) zijn er verschillende soorten dekkingen mogelijk. Vaak is er bijvoorbeeld ook een tegemoetkoming in de nazorg voorzien, bijvoorbeeld voor kinesessies en opvolgbezoeken bij specialisten. Daarnaast kan er soms bepaald zijn dat men enkel volledig tussenkomt wanneer je een tweepersoonskamer neemt, waar het niet toegelaten is om ereloonsupplementen aan te rekenen. Kijk ook na of er al dan niet een dekking is voor ziekenhuisopnames in het buitenland.
Het kan ook interessant zijn om al dan niet via een afzonderlijke verzekering een dekking voor tandzorg te voorzien.
Reisverzekering
Een reisverzekering biedt dekking voor annulatie, pech op reis, verloren bagage, ziekte op reis en een ongeval onderweg. Wie regelmatig op reis gaat doet er goed aan om een jaarlijkse reisverzekering af te sluiten om deze situaties te dekken. Wie slechts een keer per jaar op reis gaat kan er ook voor kiezen om enkel voor die reisperiode een verzekering af te sluiten, wat goedkoper zal uitkomen dan een reisverzekering die een volledig jaar geldt.
Enkele voorbeelden van schadegevallen die gedekt worden door een reisverzekering:
- Autopech op de baan in het buitenland. Doorgaans kan je dan kosteloos getakeld en gerepatrieerd worden en wordt er een vervangwagen voorzien. Vaak kan je via de reisverzekering ook autopech in eigen land verzekeren, al dan niet met een vervangwagen.
- Je moet je reis annuleren door ziekte of een sterfgeval in de familie. In dat geval kan je via de reisverzekering je verloren geld recupereren.
- Je bagage is verloren gegaan. In dat geval kan je via de reisverzekering een financiële compensatie krijgen.
-
Je wordt ernstig ziek op reis. De reisverzekering zal je medische kosten vergoeden.
Verzekering gewaarborgd wonen
Wie in Vlaanderen een hypothecaire lening afsluit voor de aankoop, bouw of verbouwing van een woning, kan hiervoor onder bepaalde voorwaarden volledig gratis een verzekering gewaarborgd wonen afsluiten. Deze verzekering loopt gedurende tien jaar en houdt in dat de Vlaamse overheid jou financieel zal helpen wanneer je door een periode van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid moeilijkheden ondervindt om jouw lening af te betalen.
De tegemoetkoming bedraagt maximaal 600 euro per maand en loopt maximaal 36 maanden bij arbeidsongeschiktheid en maximaal 18 maanden bij (onvrijwillige) werkloosheid. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je minimaal gedurende 12 maanden aan het werk zijn en moet je minstens 50.000 euro hebben geleend voor de aankoop of bouw van een woning en minstens 25.000 euro voor een renovatie.
Bovendien mag de waarde van de woning door de kredietinstelling niet hoger zijn geschat dan € 336.790 (vanaf 01/01/2022) of € 387.310 (vanaf 01/01/2022) indien ze zich bevindt in een gemeente met een verhoogde verkoopwaarde (volgens een bepaalde lijst: https://wonenvlaanderen.be/sites/wvl/files/wysiwyg/vgw_verhoogde_verkoopwaarde_20.pdf).
Via dit formulier kan je de verzekering aanvragen: https://www.wonenvlaanderen.be/sites/wvl/files/wysiwyg/aanvraagformulier_vgw_2021.pdf. Indien je samen met een partner leent, volstaat het dat een van de twee personen de aanvraag indient.
Gerelateerde informatie & publicaties
Lees ook
- Ken je herroepingsrecht bij online aankopen
- Ken je recht op garantie
- Let op met neppromoties
- Vraag hulp bij een geschil
- Let op voor dropshipping
- Pas op voor nepverkopers bij tweedehandsverkoop
- Ken je rechten wanneer je vlucht werd vertraagd of geannuleerd
- Ken je rechten na aankoop van een pakketreis
- Je rechten als je reisagentschap failliet gaat
- Weet welke verzekeringen verplicht zijn in België
- Je recht op een universele bankdienst
- Let op voor phishing
- Maak gebruik van vergelijkingswebsites voor diensten
- Je recht op een sociaal tarief
- Verminder je energieconsumptie met deze tips
- Ken het verschil tussen THT en TGT
- Dankzij deze websites ben je beter geïnformeerd en beschermd
- Ga digitaal in interactie met de overheid
- Schrijf je in op de Bel Me Niet Meer lijst en Robinson Lijst