Verminder je energieconsumptie met deze tips
Op deze pagina:
De energieprijzen swingen de pan uit en ondertussen worden de gevolgen van de klimaatverandering meer en meer zichtbaar, zowel bij ons als wereldwijd. Bovendien heeft de oorlog in Oekraïne aangetoond dat het belangrijk is dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. De meest voor de hand liggende oplossing voor deze problemen is minder energie verbruiken. Dat is zowel goed voor jouw koopkracht als voor het klimaat. Met de onderstaande tips kan je alvast zelf de nodige stappen nemen om energie te besparen, zonder dat er hierbij grote investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp nodig zijn, al kunnen dergelijke investeringen uiteraard heel nuttig zijn indien je daar voldoende financiële middelen voor vrij kan maken.
- Vervang gloeilampen door LED-lichten. Een LED-lamp is immers 85 % zuiniger dan een gloeilamp. Bovendien gaat een LED-lamp maar liefst 9 keer langer mee dan een gloeilamp.
- Voorkom sluipverbruik door elektronische apparatuur zoals je televisie, digibox, opladers van smartphones ed. meer volledig uit te schakelen, en uit het stopcontact te nemen, wanneer je deze niet gebruikt. Een televisie die altijd op stand-by blijft staan verbruikt bijvoorbeeld 35 euro per jaar aan elektriciteit. Er kan eventueel gewerkt worden met een “kattenkop”, waardoor je niet meer actief elke elektriciteitskabel dient uit te trekken.
- Zet je verwarming één graad lager. Daarmee bespaar je al snel 7 % op je verwarming, ofwel gemiddeld 168 euro op jaarbasis.
- Onderhoud je verwarmingsketel. Een slecht onderhouden ketel verhoogt je verbruik al snel met 5 % op jaarbasis, wat gemiddeld 120 euro kost.
- Overweeg om oude toestellen die veel energie verbruiken te vervangen. In het bijzonder bij koelkasten en diepvriezers die 24u/24u draaien kan het rendabel zijn om deze te vervangen door een nieuwe die veel minder energie verbruikt.
- Kijk bij de aankoop van huishoudtoestellen naar het energielabel. Soms kan het renderen om iets meer te betalen voor een toestel dat minder elektriciteit verbruikt.
- Dicht spleten en kieren in je huis. Je kan dat bijvoorbeeld doen met behulp van tochtstrips bij ramen en deuren.
- Installeer een programmeerbare thermostaat. Daarmee kan je op voorhand programmeren wanneer de verwarming aanslaat en terug afslaat. Op die manier vergeet je ze nooit af te zetten en verwarm je enkel de momenten waarop je effectief thuis bent. Je kan er ook een beter zicht mee krijgen op je verbruik.
- Zorg voor een constante temperatuur in huis. Het kost meer energie om in de winter de verwarming volledig uit te draaien overdag en ’s avonds terug op 20 of 21 graden te zetten dan wanneer je overdag een constante temperatuur van 15 of 16 graden aanhoudt.
- Verbruik minder water. Water heeft zelf uiteraard ook een kost, maar vergeet niet dat je doorgaans ook je water verwarmt. Een tip hierbij is het installeren van een energiezuinige douchekop, wat doorgaans niet veel kost maar op termijn wel veel water kan besparen.
- Gebruik je vaatwasser. Afwassen met de vaatwasser is immers zuiniger dan afwassen met de hand. Als je toch met de hand afwast, probeer dan één grote afwasbeurt i.p.v. verschillende kleinere te doen en werk met een gevulde afwasbak i.p.v. met een lopende kraan.
Maak gebruik van de gratis energiescan indien je hiervoor in aanmerking komt. Deze helpt jou te weten te komen hoe je thuis energie kan besparen, met behulp van een energie-expert die gratis bij jou langskomt. Via deze link kan daar meer informatie over teruggevonden worden: https://www.vlaanderen.be/gratis-energiescan.
Gerelateerde informatie & publicaties
Lees ook
- Ken je herroepingsrecht bij online aankopen
- Ken je recht op garantie
- Let op met neppromoties
- Vraag hulp bij een geschil
- Let op voor dropshipping
- Pas op voor nepverkopers bij tweedehandsverkoop
- Ken je rechten wanneer je vlucht werd vertraagd of geannuleerd
- Ken je rechten na aankoop van een pakketreis
- Je rechten als je reisagentschap failliet gaat
- Weet welke verzekeringen verplicht zijn in België
- Weet welke niet-verplichte verzekeringen aan te raden zijn
- Je recht op een universele bankdienst
- Let op voor phishing
- Maak gebruik van vergelijkingswebsites voor diensten
- Je recht op een sociaal tarief
- Ken het verschil tussen THT en TGT
- Dankzij deze websites ben je beter geïnformeerd en beschermd
- Ga digitaal in interactie met de overheid
- Schrijf je in op de Bel Me Niet Meer lijst en Robinson Lijst