Ken het verschil tussen THT en TGT
Op deze pagina:
De voedselinflatie is sterk toegenomen de afgelopen maanden en ook vanuit ecologisch oogpunt is het aangewezen om zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien. Als consument heb je echter de neiging om al het voedsel dat “over tijd” is weg te gooien, om te vermijden dat je ziek zou worden na het opeten van voedsel dat de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat heeft overschreden. Weet echter dat er een belangrijk verschil is tussen twee manieren van het aanduiden van die houdbaarheidsdatum, namelijk “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot”. Het verschil tussen deze twee bepaalt of je producten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum al dan niet nog mag opeten. Het verschil tussen de twee is als volgt:
Te gebruiken tot
Wanneer het effectief gaat om de uiterste datum waarop een voedingsproduct mag worden opgegeten, wordt er gebruik gemaakt van de aanduiding “te gebruiken tot”. Deze producten kunnen op korte termijn bederven en eet je dus beter niet meer op nadat de “te gebruiken tot” datum werd overschreden. Dit gaat dan onder mee om vlees, zuivel en vis.
Ten minste houdbaar tot
Bij producten waarbij de datum staat aangeduid met “ten minste houdbaar tot” is er geen sprake van een gevaar voor de gezondheid wanneer je deze producten na datum nog opeet. Dit gaat doorgaans om producten die gedurende een langere tijd houdbaar zijn en waarbij het dus niet op een of enkele dagen aankomt om deze op te eten. De betrokken datum is eigenlijk de datum tot wanneer de fabrikant de kwaliteit van het product waarborgt, maar ook nadien kan het nog perfect veilig zijn om het product op te eten. Sommige producten zijn nog maanden of zelfs jaren na deze datum eetbaar. Ga wel eerst na of het eten nog eetbaar is (gebruik je zintuigen: kijk, ruik, voel).
Gerelateerde informatie & publicaties
Lees ook
- Ken je herroepingsrecht bij online aankopen
- Ken je recht op garantie
- Let op met neppromoties
- Vraag hulp bij een geschil
- Let op voor dropshipping
- Pas op voor nepverkopers bij tweedehandsverkoop
- Ken je rechten wanneer je vlucht werd vertraagd of geannuleerd
- Ken je rechten na aankoop van een pakketreis
- Je rechten als je reisagentschap failliet gaat
- Weet welke verzekeringen verplicht zijn in België
- Weet welke niet-verplichte verzekeringen aan te raden zijn
- Je recht op een universele bankdienst
- Let op voor phishing
- Maak gebruik van vergelijkingswebsites voor diensten
- Je recht op een sociaal tarief
- Verminder je energieconsumptie met deze tips
- Dankzij deze websites ben je beter geïnformeerd en beschermd
- Ga digitaal in interactie met de overheid
- Schrijf je in op de Bel Me Niet Meer lijst en Robinson Lijst