Ga digitaal in interactie met de overheid
Op deze pagina:
Hoewel bijna 10 % van de Belgen nog steeds geen toegang heeft tot internet en een nog veel groter deel over onvoldoende digitale basisvaardigheden beschikt, is een groot deel van de bevolking er wel in geslaagd om op de digitale kar te springen. Behoor jij daarbij, dan is het aangewezen om ook bij jouw interactie met overheidsinstellingen gebruik te maken van het internet. De verschillende toepassingen die vandaag al worden aangeboden vormen een tijdswinst en je zal doorgaans ook beter geïnformeerd worden over jouw rechten en plichten. Onderstaand worden beknopt een aantal tips mee gegeven om beter klaar te zijn voor jouw digitale interactie met de overheid.
Digitaal inloggen
Om in interactie te kunnen gaan met de overheid via het internet moet je jezelf kunnen identificeren. De twee meest eenvoudige manieren om dit te doen zijn de volgende:
- eID: indien je in het bezit bent van een eID-reader, kan je je identiteitskaart inlezen en op een bijhorende applicatie met je pincode van je identiteitskaart jezelf inloggen. Indien je jouw code niet (meer) weet, kan je in het gemeentehuis een nieuwe code aanvragen.
-
Itsme: indien je niet over een eID-reader beschikt, kan je ook altijd inloggen via itsme. Hiervoor moet je echter over een smartphone beschikken waarop eerst de itsme-applicatie moet geïnstalleerd worden vooraleer je itsme kan gebruiken om in te loggen bij de overheid. Niettemin zal je toch nog één keer met hulp van een eID-reader moeten inloggen om jezelf te identificeren aan itsme, al kan je dat bij bepaalde banken ook via de bankapplicatie doen. Vanaf dan kan je zonder eID-reader inloggen via je smartphone.
Nuttige websites
Van zodra je een mogelijkheid hebt gevonden om jezelf te identificeren, kan je inloggen op verschillende nuttige websites van de overheid. Onderstaand worden enkele interessante en belangrijke overheidswebsites weergegeven:
- www.mypension.be: op My Pension kan je alle noodzakelijke informatie terugvinden over zowel je wettelijk pensioen (eerste pijler) als je aanvullend pensioen (tweede pijler). Je kan onder meer zien hoeveel pensioen je al hebt opgespaard en op welke datum je met pensioen zal kunnen gaan op basis van de huidige wetgeving. Je kan ook zien hoeveel je bruto per jaar al hebt verdiend en hoeveel jaren je als werknemer, zelfstandige of ambtenaar hebt gewerkt. De website geeft ook de mogelijkheid om je pensioen te simuleren. Dit kan interessant zijn wanneer je eraan denkt om bijvoorbeeld vervroegd met pensioen te gaan. Via de simulatie kan de financiële impact op je pensioen berekend worden. Ten slotte kan je ook officieel je pensioen aanvragen via My Pension.
- www.mycareer.be: via My Career kan je een interessant overzicht krijgen van jouw carrière. Er wordt gewerkt met een tijdlijn die exact weergeeft voor welke werkgever (of als zelfstandige) je tijdens welke periode gewerkt hebt en hoeveel je verdiend hebt in die periode. Dit is dus ook een handig overzicht voor wanneer je een gedetailleerde cv moet opstellen. Je kan ook al je werkervaringen via PDF downloaden en meegeven aan een werkgever wanneer dit wordt gevraagd in het kader van een sollicitatiegesprek.
- www.breakatwork.be: deze website geeft een overzicht van alle mogelijkheden die je hebt op vlak van tijdskrediet, thematische verloven en loopbaanonderbreking. Je kan een reden aangeven waarom je wat minder wil gaan werken, bijvoorbeeld om voor je kind of zieke moeder te zorgen, en vervolgens zal je een overzicht krijgen van de mogelijkheden die je hebt. Je kan daarbij bekijken hoe lang je iets kan opnemen en laten berekenen hoeveel uitkering je zou krijgen van de RVA voor de dagen die je niet werkt.
- www.myminfin.be: MyMinfin is het digitale platform waar burgers hun fiscaal dossier kunnen beheren, documenten kunnen raadplegen en ook fiscale verrichtingen kunnen doen. In de eerste plaats gaat dit om tax-on-web (zie onder), maar hier kunnen bijvoorbeeld ook werknemers die als zelfstandige in bijberoep werken voorafbetalingen doen. Je kan er ook bekijken of je nog een openstaande belastingschuld hebt, onroerende gegevens over je woning terugvinden, fiscale fiches consulteren, …
- www.tax-on-web.be: tax-on-web is een applicatie die onderdeel uitmaakt van MyMinfin en uiteraard ook de meest gebruikte is. Dit is namelijk het platform waar elke burger zijn of haar belastingaangifte online kan invullen. Gegeven de complexiteit van belastingaangiftes wordt hier niet dieper op ingegaan, maar op de website staat alvast voldoende uitleg om te proberen om er een eerste keer mee aan de slag te gaan. Inhoudelijk verwijzen wij graag naar de uitgebreide belastinggids die de ACLVB elk jaar publiceert en die via deze link kan geconsulteerd worden: https://www.aclvb.be/sites/default/files/publicaties/belastinggids-2022.pdf.
- www.mijngezondheid.belgie.be: Mijn Gezondheid is een online gezondheidsportaal dat als centrale toegangspoort fungeert voor verschillende persoonlijke gegevens over jouw gezondheid en over gezondheid in het algemeen. Je kan er al je medische verslagen en resultaten terugvinden en bijvoorbeeld ook digitale voorschriften consulteren. In het kader van de coronacrisis fungeert dit ook als platform om een testcode aan te vragen en het resultaat van je test te consulteren.
Gerelateerde informatie & publicaties
Lees ook
- Ken je herroepingsrecht bij online aankopen
- Ken je recht op garantie
- Let op met neppromoties
- Vraag hulp bij een geschil
- Let op voor dropshipping
- Pas op voor nepverkopers bij tweedehandsverkoop
- Ken je rechten wanneer je vlucht werd vertraagd of geannuleerd
- Ken je rechten na aankoop van een pakketreis
- Je rechten als je reisagentschap failliet gaat
- Weet welke verzekeringen verplicht zijn in België
- Weet welke niet-verplichte verzekeringen aan te raden zijn
- Je recht op een universele bankdienst
- Let op voor phishing
- Maak gebruik van vergelijkingswebsites voor diensten
- Je recht op een sociaal tarief
- Verminder je energieconsumptie met deze tips
- Ken het verschil tussen THT en TGT
- Dankzij deze websites ben je beter geïnformeerd en beschermd
- Schrijf je in op de Bel Me Niet Meer lijst en Robinson Lijst